Salvini bi na meji s Slovenijo postavil tudi bodečo žico

Kot piše Il Giornale, je italijanski notranji minister ob morski sedaj odprl še kopensko migrantsko fronto.
Fotografija: Matteo Salvini. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Odpri galerijo
Matteo Salvini. FOTO: Yara Nardi/Reuters

»Če na vzhodni meji ne bi uspeli prekiniti vstopa po kopnem, ne izključujemo nobenega ukrepa, vključno s fizičnimi ovirami,« so besede z včerajšnje tiskovne konference italijanskega notranjega ministra in podpredsednika vlade Mattea Salvinija, ki kot »zid proti Ljubljani« odmevajo po Italiji.

Govora je seveda o vstopu migrantov po balkanski poti, Salvinijevo besedno rožljanje z bodečo žico na meji s Slovenijo pa je prišlo ravno v času, ko bodo ob slovensko-italijanski meji tudi v praksi zaživele skupne slovensko-italijanske policijske patrulje, ki naj bi učinkovito preprečevale nezakonite prehode meje.

Kot piše Il Giornale, je Salvinijeva »besedna bomba« ostala ob strani v primerjavi z ravnokaršnjim italijanskim ukvarjanjem z ladjo Sea Watch, ki je z migranti kljub Salvinijevim grožnjam vplula v italijanske teritorialne vode pri Lampedusi, a je ob morski sedaj odprl še kopensko migrantsko fronto.

»Računamo, da bodo mešane italijansko-slovenske patrulje obrodile sadove, sicer se bomo na ekstremne težave odzvali z ekstremnimi ukrepi. V Evropi obstajajo primeri fizičnih preprek na kopenskih mejah,« je po poročanju tiska še izjavil.

La Stampa je njegovo strategijo označila kar za totalno vojno z Evropo, za miniranje tako dublinske uredbe kot Schengna, z bodečimi žicami po vzoru Madžarske. Italijanska različica Huffingtonposta pa za »dokončno trumpizacijo«. Tržaški Il Piccolo je svoj članek na to temo naslovil Salvini grozi s protimigrantsko bodečo žico na meji s Slovenijo.

Komentarji: