Samo še dve desetletji za nemške termoelektrarne

Okoljevarstveniki bi radi iz premoga izstopili še hitreje. Kritiki opozarjajo, da bo Nemčija kmalu tudi brez jedrske energije.
Fotografija: Območjem, ki so zdaj odvisna od izkopavanja premoga, naj bi v prihodnjih dveh desetletjih namenili več deset milijard evrov pomoči. FOTO: Arhiv PV
Odpri galerijo
Območjem, ki so zdaj odvisna od izkopavanja premoga, naj bi v prihodnjih dveh desetletjih namenili več deset milijard evrov pomoči. FOTO: Arhiv PV

Berlin – Nemčija bo manj kot v dvajsetih letih opravila s premogovno energijo, do leta 2038 hočejo zapreti vse termoelektrarne. To je po več kot dvajseturnem zasedanju, ki je trajalo do sobotnih jutranjih ur, z enim samim glasom proti sklenila posebna 28-članska komisija predstavnikov industrije, sindikatov, okoljevarstvenih organizacij in stroke.

Leta 2032 bodo preverili, če je mogoče še hitreje, območjem, ki so zdaj odvisna od izkopavanja premoga, pa naj bi v prihodnjih dveh desetletjih namenili več deset milijard evrov pomoči. Pred visokimi cenami električne energije hočejo obvarovati tudi porabnike. Sklepe posebne komisije mora zdaj uresničiti politika.

Nekatere okoljevarstvene organizacije so razočarane, da ne bo šlo hitreje, kritiki pa opozarjajo, da Nemčija izstopa tudi iz jedrske energije. Luknje v preskrbi zaradi subvencioniranega prehoda na obnovljive energetske vire so doslej krpali predvsem s premogom in uvozom električne energije, tudi iz držav z jedrskimi elektrarnami.




 

Komentarji: