Samomorilska napadalka v Tunisu nezaposlena 30-letna diplomantka angleščine

Policisti so ocenili, da se je napadalka najverjetneje razstrelila z doma izdelano bombo, v povezavi z napadom pa niso še nikogar aretirali.

Objavljeno
30. oktober 2018 15.52
Posodobljeno
30. oktober 2018 16.01
Ranjenih je bilo devet ljudi, napadalka je umrla. FOTO: Fethi Belaid/Afp
STA
STA
Samomorilski napad, v katerem se je v ponedeljek v središču Tunisa razstrelila 30-letnica, je bil osamljeno dejanje, je danes sporočilo tunizijsko notranje ministrstvo.

Samomorilska napadalka se je v ponedeljek razstrelila v bližini policijskih vozil na eni glavnih avenij v Tunisu. Ranjenih je bilo 17 ljudi, med njimi 15 policistov in dva najstnika, od tega nihče huje, je sporočila policija.

Na tej ulici ima sedež več uradnih institucij, med njimi tudi notranje ministrstvo. Njegov predstavnik, minister Hichem Fourati je povedal, da napadalka ni bila na seznamu morebitnih ekstremistov in ni imela znanega verskega ozadja ali pripadnosti. »To je bilo osamljeno dejanje, varnostne službe so bile v pripravljenosti, posredovale so zelo hitro,« je dejal minister.Policisti so ocenili, da se je napadalka najverjetneje razstrelila z doma izdelano bombo, v povezavi z napadom pa niso še nikogar aretirali.

Tiskovna predstavnica tožilstva, ki zastopa tudi nacionalno enoto za boj proti terorizmu, je povedala, da je šlo za nezaposleno 30-letno diplomantko poslovne angleščine.

image
Ženska se je razstrelila v centru Tunisa. FOTO: Fethi Belaid/Afp


Njena družina je povedala, da tri leta po študiju ni mogla najti zaposlitve na svojem področju in je občasno delala kot pastirica.

Po arabski revoluciji leta 2011, ki je odnesla dolgoletnega diktatorja Zina el Abidina Ben Alija, tunizijsko gospodarstvo miruje, okoli tretjina mladih diplomantov pa je brezposelnih.

Po vstaji so se okrepili džihadistični napadi. Ponedeljkov napad pa je bil sicer prvi napad po novembru 2015, ko je v eksploziji samomorilskega napadalca skrajne skupine Islamska država umrlo 12 predsednikovih stražarjev. Odtlej v državi veljajo izredne razmere.