Sanader do saborske plače upravičen od prvega junija

Nekdanji hrvaški premier je od prvega junija upravičen do izplačila saborske plače, ki znaša okoli dva tisoč evrov.

Objavljeno
01. julij 2011 12.54
Posodobljeno
01. julij 2011 13.00
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Odbor za izvolitev, imenovanje in upravne zadeve hrvaškega sabora je danes soglasno sprejel odločitev, da je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader od prvega junija upravičen do izplačila saborske plače. Kot poroča Jutarnji list, gre za rutinsko določitev, ki temelji na zakonu o pravicah in dolžnostih državnih upravnikov ter zakonu o pravilih in dolžnostih hrvaškega sabora.

Nekdanji hrvaški premier je zahtevo za izplačilo plače na sabor naslovil 16. maja. Poslanci opozicijske SDP so že tedaj opozorili na absurdnost, da lahko nekdo, ki je osumljen kaznivih dejanj in zaprt v priporu dobiva poslansko plačo, pa tudi na to, da zgoraj omenjeni odbor zahteve ne more zavrniti, saj bi s tem deloval proti zakonu.

»Politično bi glasoval 'proti', proceduralno pa moram biti 'za',« se je jezil član opozicijske SDP Zdenko Franić. »V zadnjih dveh mandatih je SDP opozarjala na koruptivni značaj oblasti na čelu z Ivom Sanaderjem, toda nihče od odgovornih ni reagiral,« pa je dejala njegova strankarska kolegica Željka Antunović. »Danes nima smisla razpravljati o tem zakonu, politično gledano pa so za takšne razmere odgovorni vsi, ki so vedeli, da se krade, a o tem molčali. Danes naj svoje delo zato opravijo sodišča, zakonske pravice pa imajo vsi, tudi osumljenci,« je dodala.

Kot piše v evidenci, ki jo vodi hrvaški sabor, ima Sanader za seboj 30 let, tri mesece in 15 dni delovnega staža. V odboru za Jutarnji list niso mogli potrditi, kolikšno vsoto bo dobil, saj je za to odvisno saborsko računovodstvo, toda časnik poroča, da gre za okoli 16.000 kun mesečno, torej za dobrih 2000 evrov.

Kljub temu, da so hrvaški mediji tedaj poročali, da je Sanader zahteval tudi izplačilo zaostalih plač, temu očitno ni tako, poleg tega pa do njih niti ni upravičen.