Sanaderju šest let zapora zaradi korupcije v primeru Ina-Mol

Hrvaška vlada je neutemeljeno prepustila Molu upravljanje z Ino. V odsotnosti je bil na dve leti zapora obsojen tudi predsednik uprave madžarske energetske družbe Mol Zsolt Hernadi.
Fotografija: Ivo Sanader. FOTO: Damjan Tadic/CROPIX 
Odpri galerijo
Ivo Sanader. FOTO: Damjan Tadic/CROPIX 

Nekdanji predsednik hrvaške vlade in HDZ Ivo Sanader je bil danes v Zagrebu na ponovljenem sojenju v korupcijskem primeru Ina-Mol obsojen na šest let zapora, predsednik uprave madžarske energetske družbe Mol Zsolt Hernadi pa na dve leti. Odločitev zagrebškega sodišča še ni pravnomočna.

Sodišče je potrdilo, da je 65-letni Sanader storil kaznivo dejanje sprejemanja podkupnine, Hernadi pa podkupovanja.
Nekoč najmočnejši hrvaški politik Sanader je novo sodbo dočakal v zaporu, kjer od aprila letos prestaja šestletno kazen v korupcijskem primeru Planinska.



Kot so pojasnili, se je Sanader s Hernadijem dogovoril, da bo za 10 milijonov evrov zagotovil, da bo hrvaška vlada, ki jo je takrat vodil, prepustila Molu odločilni glas v upravi Ine, čeprav madžarski partner ni imel večinskega deleža. Sanader je izkoristili položaj in avtoriteto premierja za spremembo meddelničarske pogodbe in izločitev nerentabilnega plinskega poslovanja iz Ine. Na seji vlade je zahteval sprejetje poročila, s katerim so Molu prepustili upravljanje z Ino, kar je hrvaška vlada tudi sprejela, je navedlo sodišče.

Izpostavili so, da je hrvaška vlada neutemeljeno prepustila Molu upravljanje z Ino. Hernadi je Sanaderju zagotovil izplačilo 10 milijonov evrov ob posredovanju madžarskega podjetnika Imra Fazakasa, ki je sklenil fiktivno pogodbo s podjetjem Sanaderjevega prijatelja Roberta Ježića. Ta je bil tudi ključna priča tožilstva.

Sodišče je ugotovilo tudi, da so na račun Ježićevega podjetja nakazali pet milijonov evrov, ki jih je bilo treba izplačati Sanaderju. Druga polovica podkupnine ni bila izplačana, ker je Ježić prekinil pogodbo.

Sanader je novo sodbo dočakal v zaporu, kjer od aprila letos prestaja šestletno kazen v korupcijskem primeru Planinska. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Sanader je novo sodbo dočakal v zaporu, kjer od aprila letos prestaja šestletno kazen v korupcijskem primeru Planinska. FOTO: Antonio Bronic/Reuters


Obsojen je bil tudi Madžar Hernadi


Ponovljeno sojenje v primeru Ina-Mol se je začelo oktobra lani. Sanader je bil v združenih korupcijskih primerih Hypo in Ina-Mol na prvi stopnji leta 2012 obsojen na deset let zapora zaradi korupcije in vojnega dobičkarstva. Hrvaško vrhovno sodišče je nato Sanaderju znižalo kazen na osem let in pol zapora, hrvaško ustavno sodišče pa je leta 2015 pravnomočno sodbo razveljavilo iz postopkovnih razlogov.

Na ponovljenem sojenju so poleg Sanaderja obtožili tudi Hernadija, ki je bil danes obsojen v odsotnosti. Madžarska je zavrnila vse zahteve hrvaškega pravosodja za izročitev Hernadija, vključno z evropskim pripornim nalogom. Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je kot nedopustno zavrnilo pritožbo Hernadija, da Hrvaška krši njegovo pravico do svobodnega gibanja.

Madžarska trdi, da je bil Hernadi zaradi obtožb o podkupovanju na Hrvaškem oproščen med postopkom na madžarskem sodišču.
 

Odzivi na odločitev sodišča


Iz Mol skupine so danes sporočili, da so izjemno razočarani nad današnjo sodbo. Ob tem so spomnili na prejšnje odločitve madžarskih sodišč, ki so zavrnila obtožbe proti Hernadiju zaradi domnevnega podkupovanja na Hrvaškem.

Opozorili so, da je komisija Združenih narodov za mednarodno trgovsko pravo (Uncitral) med arbitražnim postopkom ugotovila, da Hrvaška ni uspela dokazati, da je Mol podkupil Sanaderja. Hrvaška je v Ženevi izgubila arbitražni postopek, med katerim je poskusila razveljaviti sporni sporazum z Molom zaradi domnevnega podkupovanja.

V Molu so prepričani, da je znova šlo za nepošteno sojenje na Hrvaškem, kot je bilo tudi na prvem sojenju v primeru Ina-Mol, ki se je končalo leta 2013. Poudarili so, da zavračajo navedbe o neprimernem poslovanju Mola na Hrvaškem ter izrazili podporo Hernadiju na čelu družbe.
 

Zastopnica pričakuje razveljavitev sodbe


Sanaderjeva odvetnica Jadranka Sloković je po današnji sodbi v izjavi za novinarje izrazila pričakovanje, da bo hrvaško vrhovno sodišče razveljavilo prvostopenjsko sodbo, ker so med sojenjem »sistematično kršili pravice obsojencev in njune obrambe«.

Hernadijev odvetnik Dalibor Valinčić je povedal, da so pričakovali današnjo sodbo. Meni, da obramba med postopkom ni imela možnosti dokazati nedolžnosti obtožencev ter da je pogubno, ker sodba temelji na, kot je dejal, protislovnem pričevanju Ježića. Napovedal je nadaljnje korake za zaščito Hernadijeve zasebnosti, ker po sodbi ne obstajajo razlogi za onemogočanje njegovega gibanja.

Namestnik vodje hrvaškega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) in tožilec Tonči Petković je izrazil zadovoljstvo ob razsodbi. Zavrnil je očitke odvetnikov obrambe o nepoštenem sojenju. Napovedal je pritožbo tožilstva, ker menijo, da so kazni premile.

Sodišče je danes naložilo Ježićevemu podjetju, da 15 dni po pravnomočnosti sodbe v državni proračun nakaže pet milijonov evrov. Sanaderju so prav tako odvzeli premoženjsko korist. Oba bosta morala plačati tudi stroške sojenja, ki znašajo nekaj več kot 60 tisoč kun (8100 evrov).

Medtem proti Sanaderju poteka tudi ponovljeno sojenje v največjem hrvaškem primeru politične korupcije, Fimi-media. Na prvem sojenju je bil Sanader obsojen na devet let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo iz postopkovnih razlogov. Na zatožni klopi v tem primeru je tudi vladajoča hrvaška stranka HDZ.

Preberite še:

Komentarji: