Sarah Thomas kot prva štirikrat preplavala Rokavski preliv

Američanka je lani prebolela raka na prsih, zdaj pa postavila rekord v plavanju.
Fotografija: Sarah Thomas je prva štirikrat brez prekinitve preplavala Rokavski preliv. FOTO: Sarah Thomas/Facebook 
Odpri galerijo
Sarah Thomas je prva štirikrat brez prekinitve preplavala Rokavski preliv. FOTO: Sarah Thomas/Facebook 

Danes zjutraj je 37-letna Američanka Sarah Thomas uspešno končala veliki maratonski plavalski izziv in postala prvi človek, ki je brez premora štirikrat preplaval Rokavski preliv pri Dovrskih vratih, poroča BBC.
 

Plavanje posvetila vsem preživelim po raku


Plavalna ultramaratonka, ki je lani prebolela raka na dojki in je tokratni podvig posvetila »vsem preživelcem po raku«, je začela plavati v nedeljo zgodaj zjutraj in v štiriinpetdesetih urah štirikrat preplavala preliv v njegovem najožjem delu, med Dovrom na angleški in Calaisom na francoski strani. V ravni črti je Rokavski preliv v tem delu širok 34 kilometrov, vendar je morala Thomasova zaradi močnih tokov, ki so jo zanašali iz idealne linije, vsakokrat preplavati še kakšnih petnajst kilometrov več.

Po končanem podvigu je Thomasova za BBC dejala, da ji je največ težav med dolgotrajnim plavanjem povzročala slana voda, zaradi katere sta se ji vnela grlo in ustna votlina. Zmotila jo je tudi meduza, ki jo je opekla po obrazu, voda pa ni bila tako hladna, kot je pričakovala. »Zadnji povratek s francoske strani je bil najtežji. Trajalo je celo večnost in tok me je zanesel daleč vstran,« je še dejala in priznala, da bi vmes verjetno odnehala, če je ne bi bodrila njena spremljevalna ekipa. 

Sarah Thomas  FOTO: Sarah Thomas/Facebook
Sarah Thomas  FOTO: Sarah Thomas/Facebook

 

Le štirje so preliv preplavali trikrat


Thomasova je z ultramaratonskim plavanjem začela leta 2007, leta 2012 pa je prvič preplavala Rokavski preliv in to ponovila leta 2016. Zdaj je postala njegova absolutna rekorderka, saj ga nikomur doslej ni uspelo preplavati štirikrat brez premora, trikrat pa so ga doslej preplavali le štirje ljudje. 

Preplavati Rokavski preliv pa ni samo fizični in psihični izziv za plavalce, ampak tudi velik organizacijski zalogaj. Preliv je namreč zelo prometen, povprečno po njem vsak dan pluje okrog šeststo tankerjev in kakšnih dvesto trajektov, zato je potrebnega veliko usklajevanja. 
 

Prvi ga je preplaval Matthew Webb


Prvi je Rokavski preliv poskušal leta 1872 preplavati J. B. Johnson, vendar je obupal po dobri uri plavanja. Tri leta pozneje je razdaljo med Dovrom in Calaisom kot prvi uspešno preplaval kapitan Matthew Webb, ki je za to potreboval 21 ur in 45 minut. 

Doslej najmlajši plavalec, ki je preplaval preliv, je bil Tom Gregory, ki je pri malo manj kot dvanajstih letih preliv preplaval leta 1988.

Preberite še:

Komentarji: