Sarajevska učiteljica s četniško kapo

Pod sporni selfi je zapisala, da v središču Beograda javno prodajajo četniške simbole in poveličujejo vojne zločince.
Fotografija: Pelidijeva je otrok obleganega Sarajeva, njen oče je bil med vojno dvakrat ranjen, njena mati pa se zakriva kot vse muslimanke. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Pelidijeva je otrok obleganega Sarajeva, njen oče je bil med vojno dvakrat ranjen, njena mati pa se zakriva kot vse muslimanke. FOTO: Facebook

Sarajevčani so ogorčeni nad osnovnošolsko učiteljico Dijano Pelidija, ker je na facebooku objavila selfi s četniško kapo na glavi. Zaradi javnega linča na družbenih omrežjih se je učiteljica opravičila in pojasnila, da se je šalila in da ne podpira nobene nacionalistične ideologije.

Ministrica za izobraževanje, znanost in mlade v sarajevskem kantonu Zineta Bogunić je zagotovila someščanom, ki so prijavili sporne objave učiteljice, ker so ocenili, da gre za poveličevanje četniškega gibanja, da bo ukrepala v okviru zakonskih možnosti. Kot je še sporočila, je spoštovanje različnosti otrok in staršev dolžnost prosvetnih delavcev.


Bošnjakinje so nastale iz Srbov


Učiteljica trdi, da so vsi posnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, zlonamerno in podlo vzeti iz konteksta. S komentarji in šalami na spletu, ki so bile morda slabe, ni imela nikoli namena nikogar užaliti, je še poudarila učiteljica, ki je nenačrtovano postala javna osebnost. Pelidijeva je kot neutemeljene zavrnila tudi obtožbe, da je četnik, srbski nacionalist in sovražnik muslimanov.

Po opravičilu na facebooku je Pelidijeva poslala še sporočilo medijem, v katerem je pojasnila, kako je nastala sporna fotografija. Konec tedna je preživela v Beogradu, kjer se je fotografirala s šajkačo samo zato, da bi pokazala ljudem, kaj prodajajo v središču srbske prestolnice. Sporno fotografijo je objavila v zaprti spletni klepetalnici, v kateri je okoli deset njenih znancev. V komentarju je še zapisala, da v središču Beograda javno prodajajo četniške simbole in poveličujejo vojne zločince, Srbija pa bo kljub temu prej vstopila v EU kot BiH.

Ker po družbenih omrežjih kroži tudi njen komentar, da so vse Bošnjakinje nastale iz Srbov, je pojasnila, da to ni bilo njeno stališče in da je šlo za ironijo, ki je bila napačno razumljena. Ker se je izrekla proti pokrivanju otrok, je nanizala tudi nekaj podatkov o svojem otroštvu in o svoji bošnjaški družini. Bila je otrok obleganega Sarajeva, njen oče je bil med vojno dvakrat ranjen, njena mati pa se zakriva kot vse muslimanke, za katero je to prava preizkušnja njihove iskrenosti do islama.


Srbija ni bila kriva za vojno v BiH


Pelidijeva je poudarila, da kot pedagog v podaljšanem bivanju svojih stališč o občutljivih temah ni nikoli delila z otroki ali njihovimi starši. Čeprav je očitno preveč odkrita, svojih stališč ni nikomur vsiljevala. Po njenem je normalno, da jo je strah, da bo izgubila službo, čeprav ni »četnikuša«, kot ji očitajo dežurni kritiki. Pelidijeva je tudi prepričana, da ni prekršila nobenega zakona, od države pa pričakuje, da bo zaščitila vse državljane in državljanke, tudi tiste, ki razmišljajo z lastno glavo.

Na družbenih omrežjih je Pelidijeva tudi zapisala, da BiH nima prihodnosti, dokler se bodo poveličevali zločini in zanikale sodbe haaškega sodišča. Po njenem razvoj ni možen, dokler bodo na oblasti nacionalistične stranke. Rojakom je očitala, da govorijo o sobivanju, glasujejo pa za nacionaliste. Srbe je obtožila, da izenačujejo zločine, kar vodi v medsebojne napetosti. Na račun Srbov je zapisala, da na eni strani zanikajo krivdo Srbije za vojno v BiH, na drugi pa si prisvajajo Republiko Srbsko.

Preberite še:

Komentarji: