Sardine Salviniju: »Rim se ne bo ujel na trnek«

Na rimskem trgu sv. Janeza se je zbralo na tisoče pripadnikov nedavno vzniklega gibanja nasprotnikov desnega populizma.

Objavljeno
14. december 2019 17.01
Posodobljeno
14. december 2019 17.16
Gibanje sardin se opredeljuje za nestrankarsko, prav tako nima trdne organizacijske strukture ali programa. FOTO: Andreas Solaro/AFP
V. U.
V. U.
Rimski trg sv. Janeza je preplavilo več deset tisoč sardin, kot njeni pripadniki pravijo svojemu šele nedavno vzniklemu množičnemu gibanju, usmerjenemu proti desnemu populizmu, ksenofobiji in neofašizmu, še zlasti pa proti vodji Lige in podpredsedniku ter notranjemu ministru v prejšnji italijanski vladi Matteu Salviniju.

Gibanje se opredeljuje za nestrankarsko, prav tako nima trdne organizacijske strukture ali programa, a je, kaže, na seriji dosedanjih shodov in današnjem, ki ga že označujejo za najbolj množičnega, prepričalo mnoge.

»Rim se ne bo ujel na trnek« je eden izmed sloganov, zapisanih na transparentih v obliki sardin. Ali »Rim se ne bo zavezal« kot se glasi drugi slogan protestnikov, ki je jasna besedna igra s Salvinijevo Ligo. Italijanska beseda lega namreč pomeni tako ligo kot glagol vezati v tretji osebi ednine. Tudi slogan »Sardine vseh dežel, združite se« ne manjka. Ali »Ne dovolimo, da bi pristali v konzervah.«

image
FOTO: Yara Nardi/Reuters


image
FOTO: Andreas Solaro/AFP


Rimsko srečanje sardin je najnovejše v seriji podobnih, ki so v zadnjem mesecu zajela vrsto italijanskih mest, najprej Bologno, srečanje v prestolnici pa ima poseben pomen.

image
Mattia Santori velja za enega utemeljiteljev sardin. FOTO: Andreas Solaro/AFP


image
FOTO: Yara Nardi/Reuters


Zatem ko je desnica s Salvinijem na čelu za nedavni množični shod v Rimu izbrala isti trg sv. Janeza, ki tradicionalno velja za shajališče levice, ji namreč sedaj ta vrača udarec.

image
FOTO: Yara Nardi/Reuters


image
FOTO: Andreas Solaro/AFP


Kot poroča italijanska Ansa, sardine prepevajo Bello Ciao, ki tradicionalno velja za himno levice. Prisotni so tudi predstavniki nacionalne zveze partizanov A.N.P.I.

Uradnih podatkov o številu prisotnih še ni, organizatorji navajajo številko nad 100.000. Pred shodom je pripravljenost na srečanje s sardinami najavil tudi italijanski premier Giuseppe Conte, a o njegovi prisotnosti na shodu zaenkrat ne poročajo.

image
FOTO: Andreas Solaro/AFP