Šarec okrcal Bruselj: Preveč mlačno stališče o hrvaškem ravnanju

Po besedah slovenskega premiera Slovenija ne bo več servilna in le nastavljala drugega lica.
Fotografija: Slovenska vlada pričakuje bolj jasno držo evropske komisije. FOTO: Eva Plevier/Reuters
Odpri galerijo
Slovenska vlada pričakuje bolj jasno držo evropske komisije. FOTO: Eva Plevier/Reuters

Bruselj – Premier Marjan Šarec se ob robu vrh EU pogovarjal s hrvaškim premierom Andrejem Plankovićem o vohunjenju in pritisku na medije. Povedal mu bo, naj se Hrvaška vzdrži takšnih ravnanj in naj čim prej implementiramo arbitražno razsodbo.

»Kolikor vem, so se hrvaški novinarji pridružili protestu proti takšnemu vplivanju na medije,« je pojasnil ob prihodu na vrh. Žalosti pa ga ravnanje evropske komisije, »ki je spet imela mlačen odziv«. Po njegovih besedah je res že čas, da so volitve in da se evropska komisija zamenja.

Tudi z njenim predsednikom Jean-Claudom Junckerjem naj bi govoril o tej temi, če bo priložnost, a »ne pričakuje drugačnega odgovora«.

Od evropske komisije – afere prisluhi ni hotela komentirati, razen s splošnimi pojasnili o spoštovanju medijske svobode – pričakuje, da bo jasno povedala, da je treba spoštovati vladavino prava in da so pritiski na medije nedopustni, še zlasti pritiski iz druge države.



Slovenska vlada pričakuje bolj jasno držo evropske komisije. FOTO: Eva Plevier/Reuters
Slovenska vlada pričakuje bolj jasno držo evropske komisije. FOTO: Eva Plevier/Reuters


»Ni izrednega stanja«


Glede očitkov, da ustvarja izredno stanje za podporo pred volitvami, je pojasnil, da so se le odzvali na pritiske, ki so se zgodili, in sklicali svet za nacionalno varnost, ker je bilo več predlogov za to. »Ne moremo biti ves čas ponižni in nastavljati drugega lica. Moramo povedati, da nekaj ni prav. To smo storili. Ni izrednega stanja,« je povedal. 

Pojasnil je, da so na pogovor poklicali slovensko veleposlanico v Zagrebu in na zagovor poklicali hrvaškega veleposlanika v Ljubljani. »Moramo pokazati, da smo suverena država in imamo svojo stališče,« je povedal in nadaljeval: »Če so v preteklosti naši vodilni ravnali preveč servilno. ne morem pomagati.«


Plenković: »Nimamo nadnaravne moči«

 
Hrvaški premier Plenković je ob prihodu na vrh označil slovenske očitke glede vohunjenja in poskusa vpliva na medije za insinuacije, ki nimajo podlage v dejstvih. Njegovi vladi po njegovih besedah ni mogoče očitati nič.
 
»Nerealno je, da bi imeli nadnaravno moč, kaj bo objavil medij v sosednji državi. To ni resno,« je povedal. Tudi glede sklicevanja Ivana Tolja, da je klical v imenu hrvaške vlade, ni povedal nič konkretnega – o tem da ne ve ničesar.
 

Komentarji: