Šarec vratar Severne Makedonije v EU

Pendarovski za politično podporo pred gospodarskim sodelovanjem.
Fotografija: MenjavaZMakedonijo
Odpri galerijo
MenjavaZMakedonijo

Ljubljana – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski si je za prvi uradni obisk izbral Slovenijo. To kaže, da si država, ki si je šele pred kratkim z rešitvijo spora o imenu odprla vrata na poti v EU in Nato, veliko obeta prav od Slovenije. A čeprav so bili odnosi med državama v celotnem obdobju dobri in ima Slovenija kar nekaj naložb v Makedoniji, je gospodarsko sodelovanje relativno skromno.

Severna Makedonija je po velikosti in številu prebivalcev nekoliko večja od Slovenije. Ima 2,1 milijona prebivalcev, ki živijo na 25.000 kvadratnih kilometrih ozemlja. Toda v gospodarskem pogledu dosega le dobro četrtino Slovenije. BDP je lani znašal 10,7 milijarde evrov, medtem ko je Slovenija ustvarila 45,9 milijarde evrov BDP. Slovenija ima v Severni Makedoniji za 390 milijonov evrov neposrednih naložb. Največja je NLB, ki je po bilančni vsoti tretja banka v državi.



Delež izvoza v BDP znaša okoli 60 odstotkov BDP, kar je manj od Slovenije (85 odstotkov), vendar je Severna Makedonija bolj izvozno usmerjena od sosednjih držav, razen Bolgarije. Največji trgovinski partner je Nemčija, kamor je šlo lani 43 odstotkov vsega izvoza. Med petimi največjimi izvoznimi partnerji so še Srbija, Bolgarija, Češka in Grčija.

Kip Aleksanda Makedonskega je bil simbol spora med Makedonijo in Grčijo, po Prespanskem dogovoru je postal formalno (z jasno oznako) simbol grško-makedonskega prijateljstva. FOTO: Jure Eržen
Kip Aleksanda Makedonskega je bil simbol spora med Makedonijo in Grčijo, po Prespanskem dogovoru je postal formalno (z jasno oznako) simbol grško-makedonskega prijateljstva. FOTO: Jure Eržen


Trgovinska menjava s Slovenijo je precej skromna. Lani je Slovenija v Makedonijo izvozila za 193 milijonov evrov blaga in uvozila za 147 milijonov evrov makedonskih izdelkov. Okoli petina izvoza v Makedonijo so farmacevtski izdelki, prodajamo jim tudi veliko električnih naprav, strojev in avtomobilov.

Stroji predstavljajo skoraj polovico makedonske prodaje blaga v Slovenijo, približno petino je farmacevtskih izdelkov, desetina je tudi avtomobilov oziroma avtomobilskih delov ter avtobusov. Makedonski izvoz v Slovenijo strmo raste vse od leta 2013 in se je v tem obdobju več kot početveril. Izvoz iz Slovenije v Makedonijo se je v tem obdobju povprečno povečeval za okoli štiri odstotke na leto.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Razvoj v primežu politike in vere


Gospodarski razvoj Severne Makedonije so v preteklih letih krnili politični spori in seveda spor z Grčijo zaradi imena. Lanska gospodarska rast je znašala 2,7 odstotka, toda predlani je bila država na robu gospodarske krize. Splošne gospodarske razmere so precej slabše kot v Sloveniji. Okoli petina aktivnih prebivalcev je brezposelnih, konec aprila je stopnja brezposelnosti znašala 17 odstotkov. Posledično je veliko sive ekonomije, ki jo etnično in versko močno raznolika država težko nadzoruje. Slabi dve tretjini prebivalcev je namreč makedonske narodnosti, četrtino prebivalcev sestavljajo Albanci.

Komentarji: