Savdijci se z novimi vizumi turistično odpirajo svetu  

Od danes lahko turistične vizume za Savdsko Arabijo dobijo državljani 35 držav, tudi Slovenije.

Objavljeno
27. september 2019 11.12
Posodobljeno
27. september 2019 11.25
Grobnica Madain Saleh blizu savdskega mesta al-Ula, vpisana v Unescov seznam svetovne dediščine. FOTO: Fayez Nureldine/AFP
J.B.P.
J.B.P.
Medtem ko se še vedno ni poleglo ogorčenje vsega sveta zaradi krutega umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija in ko je napad na njihove naftne naprave pretresel svetovni trg z nafto, so se v Savdski Arabiji odločili, da bodo svojo državo bolj odprli tujcem in da bodo olajšali prihod tujih turistov.

image
AFP Doslej so v Savdsko Arabijo lahko potovali le muslimanski romarji, poslovneži in tuji delavci. Na sliki romarji v Meki, ki bo še naprej prepovedano mesto za nemuslimane. FOTO: Abdel Ghani Bashir/AFP


Od danes je zato mogoče dobiti tudi turistične vizume za obisk Savdske Arabije, vendar ena najbolj konservativnih držav na svetu ohranja veliko omejitev in prepovedi, poroča BBC. Tako lahko za zdaj vizume dobijo le državljani petintridesetih držav sveta, med njimi tudi Slovenije. Vizume bo kmalu mogoče naročiti kar na njihovi spletni strani. Savdijci vizumov ne zahtevajo samo za državljane sosednjih držav Bahreina, Kuvajta, Omana in Združenih arabskih emiratov.
 

Zmanjšujejo odvisnost od nafte


image
REUTERS Savdska Arabija noče več biti odvisna le od naftne industrije. Na sliki rafinerija Ras Tanura. FOTO: Ahmed Jadallah/ Reuters


Osnovna želja te odločitve, za katero stoji reformatorski princ Mohamed Bin Salman, je, da bi Savdska Arabija vsaj nekoliko zmanjšala svojo popolno odvisnost od prodaje nafte in da bi do leta 2030 delež turizma v bruto domačem proizvodu s skromnih treh dvignili na deset odstotkov.

Minister za turizem Savdske Arabije Ahmad al-Katib potezo označuje kot zgodovinsko, saj je imela ta država doslej zelo strog vizumski režim. Vizume so lahko dobili le muslimanski romarji, poslovneži in tuji delavci. »Obiskovalce bodo presenetili zakladi, ki jih ponujamo, saj imamo kar pet krajev, razglašenih za Unescovo svetovno dediščino, bogato lokalno kulturo in dih jemajoče naravne lepote,« pravi minister.

image
AFP Ena od savdskih naravnih znamenitosti je Slonja skala v puščavi Ula. FOTO: Fayez Nureldine/AFP

 

Sproščajo nekatere omejitve, predvsem do žensk


Od tujih turistk Savdijci ne bodo zahtevali, da bi nosile obleke abaya, kot jih morajo v javnosti nositi savdske ženske in ki morajo zakrivati vse telo. Pa vendar bodo morale biti oblečene »spodobno«. Tudi same, brez moških spremljevalcev, bodo lahko tuje turistke potovale po državi, kar je bilo za domače ženske do pred kratkim nepredstavljivo. Toda nemuslimanom bo še vedno prepovedan vstop v sveti mesti Meko in Medino.

image
EPA-EFE Savdske ženske lahko šele od lanskega leta vozijo avtomobile, še vedno pa se v javnosti morajo povsem zakrivati. FOTO: Str Epa-efe


Savdska vlada si od turizma veliko obeta. Pričakujejo, da bi do leta 2030 število obiskovalcev naraslo na sto milijonov na leto, v turizmu pa naj bi ustvarili milijon novih delovnih mest. Že leta 2017 so Savdijci napovedali obsežna vlaganja v turizem, s katerimi bi petdeset otokov in obalnih krajev ob Rdečem morju spremenili v luksuzna letovišča.