Erdoganov svetovalec: Truplo Hašodžija so raztopili v kislini

Visoki turški uradnik Yasin Atkay je tako prepričan na podlagi najnovejših odkritij.
Fotografija: Džamal Hašodži. FOTO: Virginia Mayo/AP
Odpri galerijo
Džamal Hašodži. FOTO: Virginia Mayo/AP

Yasin Aktay, svetovalec turškega predsednika Recepa Erdogana, verjame, da so truplo umorjenega savdskega novinarja Džamala Hašodžija raztopili v kislini, zatem ko so ga razrezali, poročajo tiskovne agencije.

Za to ni forenzičnih dokazov, a je Atkay, ki je Hašodžija osebno poznal, na podlagi najnovejših odkritij prepričan, da so se na savdskem veleposlaništvu v Istanbulu za to odločili, da bi se lažje znebili njegovih ostankov. Trupla kritika savdskih oblasti in kolumnista Washington Posta niso le razkosali, ampak raztopili v kislini, je povedal za časopis Hurriyet.

Mohamed bin Salman FOTO: Reuters 
Mohamed bin Salman FOTO: Reuters 


Omenjeni ameriški časnik je objavil prispevek Erdogana, v katerem je slednji zapisal, da je ukaz za umor Hašodžija prišel z najvišjega vrha savdske vlade. »V zadnjem mesecu je Turčija napela vse sile, da bi osvetlila vse vidike tega primera,« je v mnenjskem prispevku zapisal Erdogan in dodal, da so ti napori obrodili ugotovitev, da je Hašodžija umoril vod smrti ter da je šlo za naklepen umor.

Turški predsednik je tudi zapisal, da je še nekaj pomembnih vprašanj, kot je to, kje je truplo, in kdo je lokalni sodelavec, za katerega savdska stran trdi, da mu je izročila posmrtne ostanke.

Savdska oblasti so doslej po Erdoganovih navedbah zavračale odgovore na ta vprašanja, a »vemo, da so krivci med 18 osumljenimi, aretiranimi v Savdski Arabiji«. »Vemo tudi, da so ti posamezniki prišli, da bi izvedli ukaza: Ubijte Hašodžija in odidite. Konec koncev vemo, da je ukaz za umor Hašodžija prišel z najvišje ravni savdske vlade,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še zapisal Erdogan.
 

Savdski kronski princ dejal, da je bil umorjeni novinar nevaren islamist


Savdski kronski princ Mohamed bin Salman je sicer po poročanju nekaterih ameriških medijev dejal, da je Hašodži nevaren islamist. To naj bi dejal v telefonskem pogovoru z Belo hišo, potem ko je novinar izginil, a pred priznanjem Savdske Arabije, da so ga ubili. V državi že zanikajo poročila Washington Posta in New York Timesa

Kronski princ naj bi se 9. oktobra, en teden po izginotju, pogovarjal z zetom predsednika Jaredom Kushnerjem in svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltom. Dejal naj bi, da je Hašodži pripadnik Muslimanske bratovščine, navaja Washington Post, za katerega je pisal umorjeni novinar. Mohamed bin Salman naj bi prosil, da ZDA ostanejo njihove zaveznice. 

Hašodžijeva družina je že zanikala, da bi bil član Muslimanske bratovščine, kar je tudi sam v zadnjih letih večkrat zanikal. 

Trupla umorjenega novinarja še niso našlo. FOTO: Ozan Kose/AFP
Trupla umorjenega novinarja še niso našlo. FOTO: Ozan Kose/AFP


Truplo do Savdske Arabije kritičnega novinarja še vedno niso našli. Ubit je bil 2. oktobra na savdskem konzulatu v turškem Istanbulu. Savdska Arabija zanika, da bi bila v umor vpletena kraljeva družina, čeprav je priznala, da je šlo za načrtovan umor, in je odločena, da zadevo preišče do dna. Princ Mohamed je dejal, da je »umor boleč za vse Savdijce«. 

Preberite še:

Komentarji: