Savdski zunanji minister: Ne vemo, kje je Hašodžijevo truplo

Skušali so ga samo ugrabiti, a ponesreči so ga zadušili.
Fotografija: Kje je truplo Džamala Hašodžija? FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kje je truplo Džamala Hašodžija? FOTO: AFP

Nov dan, nova razlaga. Oblastniki iz Savdske Arabije so se znova oglasili in še enkrat več podali malce drugačno izjavo o smrti saudskega novinarja Džamala Hašodžija. Da je bila to »strašna napaka«, je danes priznal savdski zunanji minister Adel al Džubeir in napovedal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Kot je poudaril, pa uradni Rijad ne ve, kje je njegovo truplo.

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je obsodil poskus prikritja tega dogodka, kar da je »nesprejemljivo v vsaki vladi«, hkrati pa je zatrdil, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku v savdskem konzultatu v Istanbulu ni vedel ničesar.



Konzulat Savdske Arabije v Istanbulu. FOTO: AP
Konzulat Savdske Arabije v Istanbulu. FOTO: AP

 

Želeli so ga zgolj ugrabiti


Visoki predstavnik Savdske Arabije, ki ni želel biti imenovan, je pojasnil, da naj bi skupina Savdijcev želela novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu zgolj ugrabiti, ker pa se je ta upiral, so ga po nesreči ubili, na spletni strani poroča Reuters.

Nekaj trenutkov potem, ko je novinar vstopil na ozemlje Savdske Arabije v Turčiji. FOTO: AP
Nekaj trenutkov potem, ko je novinar vstopil na ozemlje Savdske Arabije v Turčiji. FOTO: AP


Namestnik savdske obveščevalne agencije Ahmed al Asiri naj bi v Istanbul poslal 15 Savdijcev, da bi se ti soočili z novinarjem. Želeli naj bi ga prepričati, da se vrne v kraljevino v okviru kampanje, s katero želi Rijad sovražnikom države preprečiti, da bi rekrutirali savdske disidente.

Po teh načrtih naj bi skupina Savdijcev želela Hašodžija nekaj časa zgolj zadrževati v varni hiši zunaj Istanbula, če ne bi pristal na vrnitev v Rijad, pa bi ga izpustili.

Džamal Hašodži je umrl v velikih mukah. FOTO: AP
Džamal Hašodži je umrl v velikih mukah. FOTO: AP

 

Po nesreči so ga zadušili


Ko je Hašodži 2. oktobra prišel na konzulat, naj bi ga vodja operativcev Maher Mutreb seznanil s tem načrtom Rijada, a ga je novinar zavrnil in opozoril, da ga pred konzulatom nekdo čaka; v primeru, da se v roku ene ure ne vrne iz konzulata, pa bo ta turškim oblastem sporočil, da so ga ugrabili.

Zapletlo se je, ko je skupina Savdijcev novinarju nato povedala, da ga bodo omamili in ugrabili. Hašodži je namreč nato začel kričati in se upirati, Savdijce pa je zajela panika. Skušali so ga obvladati in med prerivanjem po nesreči zadušili. Član savdske skupine je zatem oblekel Hašodžijeva oblačila in zapustil konzulat. Želeli si namreč ustvariti vtis, da je novinar zgradbo varno zapustil.

Medtem ko je Turčija pred dnevi sporočila, da so Hašodžijevo truplo najverjetneje razkosali, pa savdski predstavnik zdaj trdi, da so truplo zavili v preprogo in predali »lokalnemu sodelavcu«, da se ga znebi.

Komentarji: