Zgodovinski trenutek - Trump in Kim družno stopila čez mejo

Trump je prvi ameriški predsednik, ki je stopil v Severno Korejo, še noben severnokorejski voditelj pa ni obiskal ZDA.
Fotografija: Donald Trump in Kim Džong Un sta skupaj stopila čez mejo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump in Kim Džong Un sta skupaj stopila čez mejo. FOTO: Reuters

Ugibanja so končana; ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta se resnično sestala na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo.



Donald Trump in Kim Džong Un. FOTO: Reuters
Donald Trump in Kim Džong Un. FOTO: Reuters


Najprej je Trump stopil na severnokorejsko stran, kjer je naredil približno dvajset korakov in se rokoval s Kimom, nato sta družno stopila čez mejo v Južno Korejo. »To je zgodovinski trenutek,« je rekel Kim Džong Un po poročanju CNN. »Lepo te je spet videti. Nisem pričakoval, da se bova srečala ravno tu.«



Kmalu zatem je svoje pristavil še Trump: »Prestop meje je velika čast. S Kimom sva dobra prijatelja.«



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Trump povabil Kima v Belo hišo


Trump je sedaj Kima povabil v Belo hišo, vendar mu severnokorejski voditelj ni še ničesar odgovoril. »V zadnjem času se dogaja veliko pozitivnih stvari,« je pristavil Trump ob rokovanju, poroča CNN.

Sploh prvič se je sicer dogodilo, da sta se ameriški in severnokorejski voditelj sestala na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo. Prav tako je Trump prvi ameriški predsednik, ki je stopil v Severno Korejo, še noben severnokorejski voditelj pa ni obiskal ZDA.

Kim in Trump sta nato vstopila v eno od stavb na demilitariziranem območju in imela novinarsko konferenco. Zraven so bili tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo, Trumpova hčerka Ivanka in njen mož Jared Kushner.

Donald Trump in Kim Džong Un sta si segla v roke. FOTO: Reuters
Donald Trump in Kim Džong Un sta si segla v roke. FOTO: Reuters



 

Kim: Tega povabila nisem pričakoval


Trump je sicer že pred odhodom v Seul prek twitterja povabil severnokorejskega voditelja Kima na srečanje. »Če se bo predsednik Kim želel sestati, bom na meji. Zdi se, da se zelo dobro razumeva,« je dodal.



»Bil sem presenečen, ko sem videl tvoje vabilo na twitterju, zato vse do danes popoldan (po lokalnem času, op. p.) nisem mogel potrditi srečanja,« je odgovoril Kim. »Kljub temu sem storil vse, da sem lahko prišel. Ta sestanek je zelo pomemben za naše pogovore v prihodnosti.« Njuno srečanje pa je pozdravil tudi papež Frančišek.

Ameriški predsednik se je pred tem sestal tudi z južnokorejskim predsednikom Munom Dže Inom.

Donald Trump se je pred tem sestal z južnokorejskim predsednikom Munom Dže Inom. FOTO: Reuters
Donald Trump se je pred tem sestal z južnokorejskim predsednikom Munom Dže Inom. FOTO: Reuters

Komentarji: