Še drugo televizijsko soočenje demokratskih predsedniških kandidatov

Razprave o neenakosti, zdravstvenem zavarovanju in migrantih, a tudi napadi na favorita Joeja Bidena  

Objavljeno
28. junij 2019 07.30
Posodobljeno
28. junij 2019 07.38
Joe Biden, Kamala Harris in Bernie Sanders med demokratsko debato. FOTO: Mike Segar/Reuters
New York – Na televizijskem  soočenju v Miamiju je sinoči svoje povedala še druga desetina demokratskih predsedniških kandidatov, med njimi favorit nekdanji podpredsednik Joe Biden. Potem ko so vsi dvignili roke na vprašanje, ali bi nezakonitim priseljencem zagotovili zdravstveno zavarovanje, njihov véliki republikanski nasprotnik razglaša, da je tekma končana. »Zakaj ga ne bi najprej kar odvzeli ameriškim državljanom?« je iz Japonske tvital Donald Trump.

Z nekdanjim podpredsednikom Bidenom, vermontskim senatorjem Berniejem Sandersom, kalifornijsko senatorko Kamalo Harris in županom iz Indiane Peteom Buttigiegom so se v četrtek  pred televizijskimi kamerami soočili štirje od petih izzivalcev predsednika Trumpa z največjimi možnostmi za nastop na volitvah leta 2020, le senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki tudi dobiva veliko podporo, je v sredo nastopila v prvi skupini. Drugi četrtkovi razpravljavci so bili avtorica knjig za samopomoč Marianne Williamson, nekdanji guverner Kolorada John Hickenlooper, poslovnež Andrew Yang, newyorška senatorka Kirsten Gillibrand, koloradski senator Michael Bennet in kalifornijski kongresnik Eric Swalwell.Raziskave javnega mnenja so vsaj do soočenj prepričljivo prednost pred temi in sredinimi nastopajočimi dajale podpredsedniku zadnjega demokratskega predsednika Baracka Obama, a je moral Joe Biden poslušati očitke Harrisove zaradi nekdanjega nasprotovanja zmanjševanju segregacije v šolah z avtobusnim dovažanjem temnopoltih učencev med pretežno bele. »Ta deklica sem bila jaz!« je dramatično zaključila pripoved o teh otrocih, pa čeprav se je Biden opravičeval, da je nasprotoval le zvezni organizaciji takšnih prevozov. Poslušati pa jih je moral tudi zaradi sodelovanja z nekdanjima senatorjema iz Misisipija, ki sta se zavzemala za segregacijo.

Demokratski predsedniški kandidati so se vroče prepirali tudi o vprašanju, koliko naj se ZDA približajo socializaciji zdravstvenega zavarovanja. Medtem ko se Sanders in Harrisova – in Warrenova v sredo - zavzemata za razširitev zdravstvenega zavarovanja za starejše na vse Američane, je dolgoletni kongresnik iz Marylanda John Delaney, pred politično kariero podjetnik, že prej ocenil, da sto milijonom zadovoljnih Američanov ne bi smeli odvzeti zasebnega zavarovanja.  Brez tega bi vrata zaprle vse bolnišnice v državi, je opozoril, saj Medicare bolnicam in zdravnikom plačuje le osemdeset odstotkov stroškov, preostalo dobijo od pacientov z zasebnim zavarovanjem. Sanders je moral tudi priznati, da bi takšna odpoved dvignila davke tudi srednjemu razredu, a misli, da bi zato pač manj plačevali za zdravje.

image
Za zvezdo večera nekateri že razglašajo senatorko Harrisovo. FOTO: Carlo Allegri/Reuters

 

Zdravstveno zavarovanje nezakonitih priseljencev kost za Trumpa


Ob robu te razprave je padlo tudi vprašanje o zdravstvenem zavarovanju nezakonitih priseljencev, pri katerem so vsi bolj ali manj soglašali, da si ga zaslužijo ne glede na to, od kod prihajajo. Enajst milijonov ljudi, kolikor jih je že v ZDA brez dokumentov, ni mogoče pustiti brez zavarovanja, po prepričanju župana South Benda Buttigiega pa bi morali biti vsi ti tudi na poti do ameriškega državljanstva. »To je konec tekme!« je iz japonske Osake, kjer sodeluje na vrhu držav G 20, tvital predsednik Trump.

Demokratski politiki so v zameno ostro napadali ločevanje staršev in otrok na meji z Mehiko ter veliko neenakost v državi. Nekateri od njih so se zavzeli za večjo obdavčitev bogatih ter obračun s Trumpovo davčno reformo, drugi so se lotili visoke zadolženosti številnih mladih zaradi stroškov za študij. Tehnološki podjetnik Andrew Yang za rešitev teh in mnogih drugih vprašanj predlaga univerzalni dohodek za vse, a ga pri tem kolegi vsaj za zdaj še ne podpirajo. Zato pa se je »demokratični socialist« Sanders predsednika Trumpa obtožil patološke lažnivosti in rasizma.Poleg Elizabeth Warren in Johna Delaneya so v sredo nastopili nekdanji teksaški kongresnik Beto O'Rourke, nekdanji župan San Antonia Julian Castro, senator iz New Jerseya Cory Booker, havajska kongresnica Tulsi Gabbard, kongresnik iz Ohia Tim Ryan, newyorški župan Bill de Blasio, guverner zvezne države Washington Jay Inslee in »slovenska« senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki je ostro napadla zunanjepolitično tvitanje predsednika Trumpa: »Ta predsednik je vsak dan dobesedno deset minut pred vstopom v vojno, za en tvit oddaljen od vstopa v vojno, in mislim, da zunanje politike ne bi smeli voditi ob petih zjutraj iz kopalnega plašča.«

image
V sredoje nastopala tudi ”slovenska” senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar. FOTO:Mike Segar/Reuters