Še ena predstavitev demokratskih izzivalcev Donalda Trumpa

Dvajset demokratskih predsedniških kandidatov se je pomerilo drugič, po Detroitu pa bodo v igri ostali le najbolj odmevni.
Fotografija: Nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden. FOTO: Reuters

New York – Na prvi večer tokratnega televizijskega soočenja ameriških demokratov sta senatorja Elizabeth Warren in Bernie Sanders uspešno branila izrazito levo razumevanje politike in gospodarstva, na drugem večeru v Detroitu pa se je pred napadi z vseh strani bolj ali manj uspešno branil favorit Joe Biden. Demokratske karte proti osovraženemu republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu so spet premešane.

Žreb je hotel, da so vsi demokratski predsedniški pretendenti temnejše barve kože nastopili na drugem večeru, med njimi tudi kalifornijska senatorka Kamala Harris, ki je belskega nekdanjega podpredsednika Joeja Bidena že konec junija napadala zaradi nasprotovanja zveznim prevozom temnopoltih otrok v pretežno belske šole. 76-letni favorit je bil tokrat bolj pripravljen in je Harrisovi med drugim očital kolebanje pri predlogih reform zdravstvenega zavarovanja. Pod težo Bidenovih in drugih napadov je največja zvezda prvega demokratskega soočenja izgubila del sijaja, zato pa se na piedestalu najboljših demokratskih razpravljavcev zmagovalcema prvega večera Elizabeth Warren in Bernieju Sandersu pridružil senator iz New Jerseyja Cory Booker.

Kamala Harris in Cory Booker v pogovoru z voditeljem na CNN  Andersonom Cooperjem. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Kamala Harris in Cory Booker v pogovoru z voditeljem na CNN  Andersonom Cooperjem. FOTO: Brendan Smialowski/AFP


Tokratni najbolj neusmiljeni kritik favorita Bidena je ostro izpraševal kazensko zakonodajo iz devetdesetih let minulega stoletja, ki je prinesla množično zapiranje afriških Američanov. Nekdanji podpredsednik se je bolje branil kot konec junija in je Bookerja spomnil na podobno delo policistov v Newarku v časih, ko je bil petdesetletni senator tam župan, a je občasno okleval pri napadih in obrambi ter si prislužil opozorilo newyorškega župana Billa de Blasia, da Trump svojemu demokratskemu nasprotniku za Belo hišo ne bo odpustil lukenj v argumentih.

Bidenu ni pomagala niti dediščina zadnjega demokratskega predsednika Baracka Obame, pod katerim je služil kot podpredsednik, saj bolj radikalni demokratski kandidati zavračajo celo Obamovo reformo zdravstvenega zavarovanja. Ta ni želela do konca podirati sedanjega sistema zasebnega zavarovanja, ampak predvsem pritegniti milijone nezavarovanih, Warrenova, Sanders in nekateri drugi pa zagovarjajo razširitev zavarovanja za starejše na vse Američane. Biden je spomnil, da ga je Obama preveril z desetimi odvetniki, pa je imenovanje svojega podpredsednika razglašal za eno najboljših odločitev.

Podjetnik Andrew Yang in kongresnica Tulsi Gabbard. FOTO: Jim Watson/AFP
Podjetnik Andrew Yang in kongresnica Tulsi Gabbard. FOTO: Jim Watson/AFP


Di Blasio je kljub temu kritiziral Obamovo – in Bidenovo – omejevanje nezakonitega priseljevanja, sam pa jih je moral od nekdanjega župana San Antonia in Obamovega ministra za stanovanjska vprašanja Juliána Castra poslušati zaradi policijske brutalnosti v največjem ameriškem velemestu. Castro se je že drugič izkazal za vzhajajočo zvezdo demokratskih soočenj, a je moral bil tudi sam deležen kritik zaradi načrtov dekriminalizacije ilegalnih prehodov meje. »Če ljudje ilegalno prehajajo mejo, je to ilegalno, razen če ne prosijo za azil,« je opozarjal Joe Biden. Videti je, da se je eden od naju naučil zgodovinskih lekcij, druge pa ne, si je Castro prislužil ploskanje demokratskega občinstva.

V razpravi se je izkazala tudi havajska kongresnica Tulsi Gabbard, ki je neusmiljeno napadala tožilsko dediščino Kamale Harris ter poudarjala svoj status veteranke iraške vojne. Z največjim številom iskanj na Googlu po koncu soočenja se je pridružila nepričakovani zvezdi prvega večera Marianne Williamson. Aktivistka in duhovna voditeljica, avtorica knjige Zdravljenje ameriške duše, je prej zagovarjala napad na Trumpa »z ljubeznijo«, zdaj pa je govorila o temačnih silah kolektivnega sovraštva. Veliko pozornosti je pritegnil tudi podjetnik Andrew Yang, ki zagovarja univerzalni dohodek v višini tisoč dolarjev za vse Američane.

Aktivistka in duhovna voditeljica Marianne Williamson. FOTO:Scott Olson/AFP
Aktivistka in duhovna voditeljica Marianne Williamson. FOTO:Scott Olson/AFP


Pravi cilj vseh demokratskih razprav predsednik Donald Trump, ki sicer nenehno tvita svoje pripombe, je tokratno soočenje pustil bolj ali manj pri miru, le Dona Lemona s CNN, ki ga je označil za rasista, je ozmerjal z najneumnejšim ameriškim televizijskim voditeljem. Že prej pa se je veselil spopada z »zaspanim« Joejem Bidenom ter z vzdevki poniževal tudi številne druge demokratske politike. Po drugem televizijskem soočenju je pričakovati, da se bo krog njegovih nasprotnikov močno zožil, saj bodo lahko kampanjo nadaljevali le politiki z največjo podporo na raziskavah javnega mnenja.

Tarča demokratskih napadov je republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP
Tarča demokratskih napadov je republikanski predsednik Donald Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP

Komentarji: