Še enega predvolilnega sodelavca predsednika Donalda Trumpa čaka zapor

Zvezno tožilstvo iz New Yorka sprožilo tudi  preiskavo proti Trumpovemu odvetniku Rudyju Giulianiju
Fotografija: Roger Stone. FOTO: Kevin Fogarty Reuters
Odpri galerijo
Roger Stone. FOTO: Kevin Fogarty Reuters

New York – Še enega od predvolilnih sodelavcev - in dolgoletnih prijateljev - ameriškega predsednika Donalda Trumpa čaka zaporna kazen. Porota sodišča v Washingtonu je Rogerja Stonea spoznala krivega laganja pod kongresno prisego o svojih prizadevanjih za pridobitev ukradenih elektronskih pisem demokratske stranke pri spletni platformi WikiLeaks, da bi tako leta 2016 pomagal republikanskemu predsedniškemu kandidatu. 67-letni republikanski svetovalec in lobist je poskušal tudi vplivati na priče.

Trump je obsodbo označil za največji dvojni standard v zgodovini ZDA, kar jih je kdaj koli videl, in vprašal, kaj je z nekdanjo demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton, nekdanjim predsednikom FBI-ja Jamesom Comeyem ter vrsto drugih vpletenih v preiskave s posebnim preiskovalcem Robert Muellerjem vred, pa z voditeljem preiskave njegove razrešitve Adamom Schiffom. »Ali niso tudi oni lagali?«



Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Tom Brenner Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Tom Brenner Reuters


Roger Stone je na sodišče prišel s Svetim pismom v roki, a mu tudi to ni pomagalo. Najvišja zaporna kazen, ki ga lahko doleti, je petdeset let zapora, pa čeprav opazovalci zaradi dosedanje nekaznovanosti pričakujejo precej nižjo. A Trumpov prijatelj ni brez grehov iz preteklosti, šele z daljšo zamudo se je izkazalo, da je med preiskavo razrešitve predsednika Richarda Nixona infiltriral vohune med osebje več demokratskih kongresnikov. Po Nixonu je sodeloval z vrsto drugih republikanskih predsednikov od Ronalda Reagana do svojega dolgoletnega prijatelja Donalda Trumpa, s katerim se poznata še od igralniških poslov.

Muellerjeva preiskava so finančne prekrške ali laganje pod prisego prepoznali pri vrsti Trumpovih sodelavcev iz predvolilne kampanje od njenega voditelja Paula Manaforta do prejšnjega osebnega odvetnika Michaela Cohena. Zvezno tožilstvo iz New Yorka je pravkar sprožilo tudi preiskavo proti sedanjemu osebnemu odvetniku Rudyju Giulianiju. Sumijo ga načrtov osebnega okoriščanja pri poslih svojih sodelavcev Leva Parnasa in Igorja Furmana za oskrbovanje Ukrajine z ameriškim utekočinjenim plinom.

Rudy Giuliani FOTO: Reuters Reuters
Rudy Giuliani FOTO: Reuters Reuters

Preberite še:

Komentarji: