Boris Johnson in Leo Varadkar »vidita pot« iz slepe ulice

Kljub optimističnim tonom predsednika vlad Združenega kraljestva in Irske od uspeha ločijo velike ovire.
Fotografija: Irski premier Leo Varadkar in britanski kolega Boris Johnson med njunim današnjim srečanjem v Cheshiru na severozahodu Anglije. FOTO: Noel Mullen/Afp
Odpri galerijo
Irski premier Leo Varadkar in britanski kolega Boris Johnson med njunim današnjim srečanjem v Cheshiru na severozahodu Anglije. FOTO: Noel Mullen/Afp

Irski premier Leo Varadkar je po svojem današnjem srečanju z britanskim kolegom Borisom Johnsonom potrdil, da je dogovor o brexitu še vedno možno doseči do konca meseca in s tem preprečiti potencialno kaotično ločitev Združenega kraljestva od Evropske unije. 

Varadkarjeve izjave kažejo, da je bil na srečanju med premieroma dosežen resničen napredek. Da se je nekaj premaknilo, je bilo mogoče razbrati že iz skupne izjave, v kateri sta voditelja potrdila, da si oba še vedno prizadevata za sklenitev dogovora o brexitu in da »vidita pot«, po kateri bi bil ta lahko dosežen. 

Kasneje je irski premier med ločeno novinarsko konferenco poudaril, da je na podlagi današnjih pogovorov z britanskim kolegom prepričan, da je dogovor o brexitu resnično dosegljiv. 

Prihodnji status Severne Irske je ključen vzrok za blokado v pogajanjih in že dolgo je jasno, da bo lahko preboj dosežen le, če bosta britanska in irska stran, ki poseduje neuraden veto nad pogajalskimi stališči Evropske unije, uspeli najti kompromis o tem, kako preprečiti nastanek fizične meje na irskem otoku, ne da bi Severna Irska morala ostati del evropske carinske unije.
 

Razlike še vedno znatne


Današnje srečanje britanskega premiera in irskega kolega v Cheshiru je več analitikov opisalo kot zadnjo priložnost za to, da se London in Dublin izogneta popolnemu propadu pogajanj. Izziv za predsednika vlad bi težko bil večji: najti kompromis, ki bo zadovoljil ne le vladi obeh držav, pač pa tudi EU ter predstavnike unionistov in nacionalistov na Severnem Irskem.

Njuni pogovori so bili usmerjeni na izzive, ki jih predstavlja vprašanje carin in doseganja soglasja severnoirskih političnih strank glede kakršne koli predlagane rešitve.



Srečanje, do katerega je prišlo natanko teden dni pred oktobrskim vrhom EU, je potrdilo, da si oba voditelja želita skleniti nekakšen dogovor. Vprašanje je, ali bo to dovolj za končni uspeh. Tako Johnson kot Varadkar si namreč težko privoščita bistveno popuščanje pri svojih stališčih.
 

Kje bo potekala meja


Varadkar je že večkrat nakazal, da Irska ne bo privolila v dogovor, ki uvaja kakršno koli obliko carinskega nadzora na mejo med njegovo državo in Severno Irsko, s čimer efektivno zahteva, da britanska vlada med Severno Irsko in drugimi deli Združenega kraljestva vzpostavi ne le regulatorno, pač pa tudi carinsko mejo oziroma da celotna država po brexitu ostane del carinske unije z EU, kot to predvideva sporni (in v britanskem parlamentu trikrat zavrnjeni) ločitveni sporazum.

Britanski premier dogovor pogojuje z zahtevo, da mora Severna Irska skupaj s preostalimi deli Združenega kraljestva ob izstopu izstopiti tudi iz evropske carinske unije. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Britanski premier dogovor pogojuje z zahtevo, da mora Severna Irska skupaj s preostalimi deli Združenega kraljestva ob izstopu izstopiti tudi iz evropske carinske unije. FOTO: Henry Nicholls/Reuters


Britanski premier, nasprotno, dogovor pogojuje z zahtevo, da mora Severna Irska skupaj s preostalimi deli Združenega kraljestva ob izstopu iz EU izstopiti tudi iz evropske carinske unije. Takšno je tudi stališče severnoirskih unionistov. Če nasprotna stran tega ne bo omogočila, Johnson in njegovi ministri vztrajajo, da bo Združeno kraljestvo iz EU izstopilo brez dogovora.

Če evropskim in britanskim pogajalcem v naslednjih dneh in v prihodnjem tednu ne bo uspelo doseči nadaljnjega napredka, se bo fokus po pričakovanjih preusmeril na možnost novega odloga britanske ločitve.

Komentarji: