Sedemdeset let »socialističnega raja«

Severna Koreja: V Sobotni prilogi ekskluzivna reportaža iz najbolj zaprte države na svetu.
Fotografija: Wonsan. FOTO: Boštjan Videmšek
Odpri galerijo
Wonsan. FOTO: Boštjan Videmšek

Pjongjang – Demokratična ljudska republika Koreja, morda najbolj trpinčen in travmatiziran otrok nikoli končane hladne vojne, bo v nedeljo praznovala sedemdeseti rojstni dan.

Priprave na veliki dogodek so bile med našim obiskom na vrhuncu. Povsod po klistir(a)no čistem Pjongjangu se je več tisoč ljudi urilo za veliko parado in manjša slavja, s katerimi bo severnokorejski režim zaznamoval ustanovitev »socialističnega raja na Zemlji«. Raja, ki je vstal iz brutalne japonske okupacije, silovitosti druge svetovne vojne in njenega nadaljevanja v globalnem spopadu med severom in jugom. Raja, ki je pogoltnil več milijonov življenj. Raja, ki je vzpostavil velikanski sistem gulagov in delovnih taborišč. Raja, ki je – skupaj z revolucijo – žrl lastne ljudi. Raja, ki je v zgodnjih devetdesetih letih po razpadu Sovjetske zveze in klavrnem kolapsu komunističnega bloka izgubil »sponzorje« ter utonil v epidemiji lakote. Raja, ki temelji na kastnem sistemu. Raja, ki pospešeno razvija jedrsko orožje, medtem ko velik del prebivalstva živi na ravni … sedemnajstega stoletja, o čemer sem se prepričal med (po)potovanjem po deželi.



Na severnem delu Korejskega polotoka – nad 38. vzporednikom – že nekaj let poteka spopad med dvema strujama. Med dvema – generacijama. Mlajša, ki jo pooseblja vrhovni voditelj Kim Džong Un, naj bi se zavzemala za postopno odpiranje države. Starejša, večno zvesta velikemu vodji Kim Il Sungu in njegovemu sinu Kim Džong Ilu ter revoluciji, želi omejiti vladavino Kima Tretjega in Severno Korejo ohraniti v popolni izolaciji. Kim Džong Un ima tudi podporo Kitajske, ki iz dneva v dan bolj določa tempo dogajanja na severnem delu Korejskega polotoka.

Popravljanje v nedavnih poplavah poškodovane ceste. FOTO: Boštjan Videmšek
Popravljanje v nedavnih poplavah poškodovane ceste. FOTO: Boštjan Videmšek


Na poti do demilitarizirane cone ... FOTO: Boštjan Videmšek
Na poti do demilitarizirane cone ... FOTO: Boštjan Videmšek

Komentarji: