Sedemindvajsetletni Nemec napad na sinagogo prenašal na platformi za videoigre

Deloval je sam. S streli je pokosil dve osebi, potem ko ni mogel vdreti v sinagogo, v kateri je potekal obred s 70 do 80 ljudmi.
Fotografija: Ljudje so se v Halleju po napadu odzvali s polaganjem sveč in cvetja na osrednji trg. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Ljudje so se v Halleju po napadu odzvali s polaganjem sveč in cvetja na osrednji trg. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Dan po strelskem napadu pred sinagogo v vzhodnonemškem Halleju, v katerem sta življenje izgubili dve osebi, dve pa bili huje ranjeni, je o ozadju incidenta, ki se je zgodil včeraj opoldne, več znanega. Strelski pohod je delo 27-letnega nemškega skrajneža in le ustreznemu varovanju sinagoge gre zasluga, da žrtev ni bilo veliko več.

V sinagogi je bilo ob prazniku jom kipur, najsvetejšem dnevu in najpomembnejšem prazniku judovske religije, tedaj med 70 in 80 ljudi. Vrata svetišča so bila zaklenjena, ljudje v notranjosti so jih ob hrupu strelov dodatno zabarikadirali. Skrajnež na drugi strani portala je po neuspešnem poskusu vdora s streli pokosil mimoidočo žensko in moškega v bližnji prodajalni kebaba.

Vodja lokalne judovske skupnosti Max Privorotzki je za Stuttgarter Zeitung povedal, da so v notranjosti sinagoge napad lahko zaznali s pomočjo videonadzora.

Kanclerka<strong> </strong>Angela Merkel se je včeraj udeležila spominskega obreda za žrtve v osrednji sinagogi v Berlinu. FOTO: Anton Roland Laub/AFP
Kanclerka Angela Merkel se je včeraj udeležila spominskega obreda za žrtve v osrednji sinagogi v Berlinu. FOTO: Anton Roland Laub/AFP



 

Prenos na portalu videoiger


Skrajnež je priprave na svoj strelski pohod neposredno prenašal na Amazonovi spletni platformi za videoigre Twitch. V tem podjetju so to potrdili. Posnetek so sicer hitro odstranili.

Na njem je po poročanju BBC in agencije Reuters obritoglavi napadalec, opremljen z vojaškimi oblačili, čelado in orožjem, v polomljeni angleščini izgovarjal protijudovske komentarje. Med drugim je negiral, da se je holokavst zgodil, nato je za padec natalitete na Zahodu okrivil feminizem, omenjal množične migracije in izjavil še, da so glavni krivci za vse to Judje.

Frankfurter Allgemeine Zeitung je objavil, da je imel ob aretaciji rano na vratu, zato so policisti sklepali, da je poskušal narediti samomor.

Osrednji trg v Halleju včeraj. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Osrednji trg v Halleju včeraj. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters

 

Deloval je sam


Čeprav bi lahko bilo po prvih informacijah policije v streljanje vpletenih več ljudi, je deloval sam. Nemški notranji minister Horst Seehofer je po incidentu izjavil, da ga je mogoče označiti za skrajno desni ekstremizem. Kanclerka Angela Merkel se je včeraj v osrednji sinagogi v Berlinu udeležila spominskega obreda za žrtve, kot zelo boleč je dogodek označil tudi zunanji minister Heiko Maas, ki je vse pozval k boju proti antisemitizmu.

Zaradi napada je bila včeraj minuta molka tudi v evropskem parlamentu v Bruslju. Po Nemčiji so sicer včeraj okrepili varnost tudi v drugih sinagogah.
 

Komentarji: