»Boljši dnevi se bodo vrnili. Spet se bomo srečali«

Kraljica Elizabeta II. je zagotovila Britancem in državljanom Commonwealtha, da bosta njihova odločnost in potrpežljivost poplačani. Borisa Johnsona so zaradi okužbe s koronavirusom medtem prepeljali v bolnišnico.
Fotografija: Čeprav boj z virusom še ni pri koncu, je javnost lahko po kraljičinih besedah prepričana, da »se bodo boljši dnevi vrnili«. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Čeprav boj z virusom še ni pri koncu, je javnost lahko po kraljičinih besedah prepričana, da »se bodo boljši dnevi vrnili«. FOTO: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II. je nocoj v čustvenem nagovoru prebivalce Združenega kraljestva in držav Commonwealtha pozvala k samodisciplini, a jim hkrati zagotovila, da bosta njihova odločnost in potrpežljivost v boju s pandemijo novega koronavirusa poplačani.

»Nagovarjam vas v časih, o katerih vem, da so poln izzivov,« je dejala kraljica in se pri tem spomnila svojega prvega podobnega nastopa leta 1940, ko je pri 14 letih po radijskih valovih nagovorila otroke, ki so morali zaradi druge svetovne vojne zapustiti svoje domove. »Mnogi danes ponovno čutijo boleč občutek odmaknjenosti od svojih bližnjih,« je poudarila. »Toda tako danes kot takrat globoko v sebi vemo, da je bila odločitev pravilna.«



Čeprav boj z virusom še ni pri koncu, je javnost lahko po njenih besedah prepričana, da »se bodo boljši dnevi vrnili: znova bomo s prijatelji, znova z našimi družinami; spet se bomo srečali«.

»Upam, da bo lahko v prihodnjih letih vsakdo ponosen na to, kako se je odzval na ta izziv,« je še poudarila monarhinja. Izrazila je tudi upanje, da bodo lahko prihodnje generacije o sedanji rekle, da so samodisciplina, odločenost in občutek za sočloveka še vedno lastnosti Združenega kraljestva.
 

Četrti izredni nagovor


To je bil njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Nazadnje je leta 2012 sodržavljane nagovorila ob diamantnem jubileju, poroča BBC. Pred tem leta 2002 ob smrti svoje matere, leta 1997 na predvečer pogreba princese Diane, leta 1991 pa v času prve zalivske vojne.

V Veliki Britaniji se je število umrlih za covidom-19 danes povzpelo za 621, skupaj je tako v državi doslej umrlo 4934 ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Gre sicer za nekoliko manjšo rast kot dan prej, ko je umrlo 708 ljudi. Po drugi strani so v zadnjih 24 urah imeli največji porast števila okuženih doslej. Potrdili so kar 5903 dodatne okužbe, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 47.806.

Zaradi okužbe s koronavirusom je v samoizolaciji tudi premier Boris Johnson, a so simptomi bolezni blagi. Na Otoku so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa 23. marca razglasili tritedensko karanteno. Teste na koronavirus v državi trenutno izvajajo samo v najresnejših primerih, ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje. Dejansko število okuženih je tako verjetno še bistveno višje.

Kraljica je imela zadnji izredni nagovor ob smrti svoje matere. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Kraljica je imela zadnji izredni nagovor ob smrti svoje matere. FOTO: Henry Nicholls/Reuters


Številni zdravstveni strokovnjaki so vlado kritizirali zaradi prepočasnega odzivanja na zdravstveno krizo. Oblast je zato obljubila, da bodo do konca meseca dnevno izvajali 100.000 testov. S pandemijo novega koronavirusa se je v Veliki Britaniji okrepila tudi revščina, ki jo je zaradi varčevanja po globalni finančni krizi v državi že sicer veliko, opozarjajo strokovnjaki. V revščini po uradnih podatkih živi skoraj četrtina prebivalstva, skupaj okoli 14 milijonov ljudi. Revnih je približno 4,2 milijona oziroma okoli 30 odstotkov britanskih otrok.

Razmere pa se še poslabšujejo, saj mnogi zaradi ukrepov v boju proti koronavirusu izgubljajo delo. V zadnjih 14 dneh je za državno pomoč zaprosilo skoraj milijon odraslih. To je skoraj desetkrat toliko kot v povprečnih dveh tednih.

Komentarji: