Senat potrdil Trumpov izbor: novi državni tožilec je William Barr

Zanj so glasovali skorajda vsi republikanski predstavniki, pa tudi nekaj demokratov.
Fotografija: Zanj so glasovali skorajda vsi republikanski predstavniki, pa tudi nekaj demokratov. FOTO: Yuri Gripas/Reuters
Odpri galerijo
Zanj so glasovali skorajda vsi republikanski predstavniki, pa tudi nekaj demokratov. FOTO: Yuri Gripas/Reuters

Ameriški senat je s 54 glasovi za in 45 proti Williama Barra potrdil kot novega ameriškega državnega tožilca. Zanj so glasovali skorajda vsi republikanski predstavniki, pa tudi nekaj demokratov. Barr, seveda izbor predsednika Donalda Trumpa, bo tako že drugič vodil ministrstvo za pravosodje. Na položaju bo zamenjal začasnega pravosodnega ministra Matta Whitakerja, ki si ga je Trump brez senatne potrditve nastavil na položaj, potem ko je novembra lani odpustil Jeffa Sessionsa.

Barr bo med drugim nadzoroval preiskavo ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve, pri čemer so bili demokrati sicer precej ostri, navaja BBC. Očitali so mu namreč, da v preteklosti ni skoparil z opazkami na račun preiskave te afere, ki je močno zamajala Trumpov predsedniški stolček. Na zaslišanju v senatu je sicer priznal, da je to počel brez vseh potrebnih informacij in je streljal na pamet. Demokrati so se tako spraševali, ali bo Barr pri preiskavi v resnici ostal avtonomen. 
 
Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je Barrovo potrditev označila kot »veliko zmago za pravico in zakonodajo v ZDA«. 68-letni Barr je bil na čelu ministrstva za pravosodje že med letoma 1991 in 1993, ko je bil predsednik ZDA George H. W. Bush

V prid novemu državnemu tožilcu so glasovali demokrati Doug Jones iz Alabame, Joe Manchin iz Zahodne Virginije in Kyrsten Sinema iz Arizone, vsi trije predstavljajo bolj konzervativno usmerjene zvezne države. Glas proti je oddal republikanec Rand Paul iz Kentuckyja, Richard Burr iz Severne Karoline pa ni glasoval. Senatorka Lindsey Graham je Barra opisala kot nekoga, ki bo z mirno roko vodil ministrstvo skozi viharne čase. 

Koliko časa bo Donald trump zdržal z novim tožilcem? FOTO: Carlos Barria/Reuters
Koliko časa bo Donald trump zdržal z novim tožilcem? FOTO: Carlos Barria/Reuters


»Ne verjamem, da bi bil Mueller vpleten v lov na čarovnice«


Williama Barra zdaj čaka težka naloga - krmariti med srdom in muhastim razpoloženjem predsednika Trumpa in poskušati izvedeti resnico o ruski vlogi novembra 2016. Nadzoroval bo delo posebnega svetovalca Roberta Muellerja, ameriški mediji pa že poročajo, da naj bi se po Barrovem imenovanju nemudoma umaknil namestnik državnega tožilca Rod Rosenstein

Med zaslišanjem pred senatom je Barr Muellerja imenoval za prijatelja in zavrnil namige, da gre pri preiskavi o ruskem vmešavanju v volitve za »lov na čarovnice«, kakor je to opisal predsednik Trump. 

Ko so ga senatorji vprašali, ali bo zaščitil preiskavo, je Barr odgovoril: »Muellerju moramo dovoliti, da zaključi preiskavo. Verjamem, da so Rusi posegli ali vsaj skušali poseči v volitve in temu moramo vsekakor priti do dna.« Kljub temu ni znano, koliko Muellerjevega poročila bo Barr dejansko pustil na ogled javnosti. 

Komentarji: