Serijski morilec v Nemčiji zaradi 85 umorov obsojen na dosmrtno ječo

Deželno sodišče v nemškem mestu Oldenburg je Nielsu Höglu skupno očitalo umor v 100 primerih, a v treh ni našlo zadostnih dokazov za obsodbo.
Fotografija: 42-letnik (na fotografiji prvi z leve strani) je na sojenju, ki se je začelo oktobra lani, priznal umor 43 ljudi, zanikal umor petih, za 52 primerov pa ni prepričan, če je kriv. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
42-letnik (na fotografiji prvi z leve strani) je na sojenju, ki se je začelo oktobra lani, priznal umor 43 ljudi, zanikal umor petih, za 52 primerov pa ni prepričan, če je kriv. FOTO: Reuters

42-letnega nekdanjega zdravstvenega tehnika Nielsa Högla so danes na deželnem sodišču v Oldenburg zaradi 85 umorov obsodili na dosmrtni zapor. Njegova dejanja so med letoma 2000 in 2005 dodobra pretresla nemško javnost. Gre za enega najhujših primerov množičnih umorov v tej državi po drugi svetovni vojni.

Obtožnica ga je bremenila, da je v petih letih v bolnišnicah v Delmenhorstu in Oldenburgu v zvezni deželi Spodnja Saška življenje vzel naključno izbranim bolnikom. Z namenom, da jih je nato lahko oživljal, jim je vbrizgal zdravilo, ki je povzročilo odpoved srca. V večini primerov se njegove žrtve, ki so bile stare med 34 in 96 let, sicer niso več zbudile.

To naj bi počel, ker je na svoje stanovske kolege želel narediti vtis. Po mnenju tožilstva pa je bil njegov motiv tudi dolgčas. Psihologi so prepričani, da Högel trpi zaradi narcistične osebnostne motnje, a vseeno lahko odgovarja za storjene zločine.

 

Med zločinom so ga prijeli leta 2005


Kot je dejal Högel, naj bi mu med sojenjem postalo jasno, koliko neskončnega trpljenja je povzročil s svojimi dejanji. FOTO: Reuters
Kot je dejal Högel, naj bi mu med sojenjem postalo jasno, koliko neskončnega trpljenja je povzročil s svojimi dejanji. FOTO: Reuters
 

Morilskega zdravstvenega delavca so prijeli leta 2005, ko so ga presenetili med vbrizgavanjem nedovoljenega zdravila enemu izmed bolnikov. Že približno deset let pa prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi šestih podobnih zločinov.

42-letnik je na sojenju, ki se je začelo oktobra lani, priznal umor 43 ljudi, zanikal umor petih, za 52 primerov pa ni prepričan, če je kriv.

V sredo se je v zaključnem govoru opravičil za svoja dejanja. Kot je dejal, naj bi mu med sojenjem postalo jasno, koliko neskončnega trpljenja je povzročil s svojimi dejanji.

Sodišče je prepoznalo posebno težo njegovih zločinov, zato je možnost predčasnega izpusta iz zapora po 15 letih malo verjetna, navajajo na STA.

Preberite še:

Komentarji: