V Beli hiši še vedno upajo na srečanje Trumpa in Kima

Severno Korejo moti, ker imajo Američani in Južnokorejci skupne vojaške vaje, prav tako se ne bo odpovedala svojemu jedrskemu orožju.
Fotografija: Donald Trump še vedno čaka na srečanje s severnokorejskim voditeljem. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Donald Trump še vedno čaka na srečanje s severnokorejskim voditeljem. FOTO: AFP

Washington - Bela hiša še vedno upa, da se bosta ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un 12. junija v Singapurju srečala. Pjongjang je namreč pred tem zagrozil, da srečanja ne bo, če bodo ZDA enostransko vztrajale, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu orožju.

»Še vedno upamo, da bo srečanje potekalo in da bomo nadaljevali po tej poti,« je za televizijo Fox News povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. »Obenem smo pripravljeni, da bodo to morda težka pogajanja,« je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

»Če bo srečanje potekalo, je predsednik pripravljen. Če ga ne bo, bomo nadaljevali kampanjo maksimalnega pritiska,« je poudarila.

Kim je ZDA obtožil, da želi Severno Korejo s političnim pritiskom stisniti v kot, povzema nemška tiskovna agencija <em>DPA</em>.<br />
FOTO: AFP
Kim je ZDA obtožil, da želi Severno Korejo s političnim pritiskom stisniti v kot, povzema nemška tiskovna agencija DPA.
FOTO: AFP

 

Severna Koreja hoče imeti jedrsko orožje


Severnokorejsko vodstvo je danes sicer odločno zavrnilo, da bi se Pjongjang odpovedal svojemu jedrskemu orožju v zameno za gospodarsko pomoč. Južna Koreja pa je sporočila, da obžaluje nepričakovano odpoved načrtovanih pogovorov o spravi med državama.

Namestnik severnokorejskega zunanjega ministra je danes po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA o vrhunskem srečanju ZDA in Severne Koreje še sporočil, da ne bo niti načrtovanega srečanja s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, če bodo ZDA enostransko vztrajale, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu orožju. Kim je ZDA prav tako obtožil, da želi Severno Korejo s političnim pritiskom stisniti v kot, povzema nemška tiskovna agencija DPA.



Vrhunsko srečanje med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim  Džong Unom je napovedano za 12. junija v Singapurju. Iz Seula pa so danes dejali, da obžalujejo nepričakovano odpoved načrtovanih pogovorov o spravi med Korejama.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev je ob tem Pjongjang pozvalo, naj se čim prej začnejo pogovori, ki bodo »Korejskemu polotoku prinesli mir in blaginjo«.
 

Odpovedali so pogovore o spravi


Severna Koreja je obenem svojo južno sosedo seznanila, da je preložila za danes predvideno srečanje zaradi vojaških vaj med Južno Korejo in ZDA.

Kitajska je ob tem danes pozvala Severno Korejo in ZDA, naj uresničita napovedano zgodovinsko srečanje. Je pa Pjongjang zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje odpovedal za danes načrtovane pogovore o spravi med Korejama.

Komentarji: