Severna Koreja znova izstrelila balistično raketo

Raketa je pristala v morju znotraj izključne ekonomske cone Japonske, je dejal japonski premier Kišida in izstrelitev označil za popolnoma nesprejemljivo.
Fotografija: FOTO: Anthony Wallace/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Anthony Wallace/AFP

Severna Koreja je danes izstrelila medcelinsko balistično raketo, ki je imela po navedbah japonskih oblasti dovolj dosega, da bi lahko zadela ameriško celino. To je druga izstrelitev Pjongjanga v dveh dneh in zadnja v nizu rekordnega števila izstrelitev v zadnjih tednih, kar so ostro obsodili številni voditelji v regiji in po svetu.

Raketa je pristala v morju znotraj izključne ekonomske cone Japonske, je dejal japonski premier Fumio Kišida in izstrelitev označil za popolnoma nesprejemljivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izključna ekonomska cona se razteza do 200 navtičnih milj od japonske obale, zunaj meja njenih teritorialnih voda.

Južnokorejska vojska pa je sporočila, da je bila balistična raketa dolgega dosega (ICBM) izstreljena z območja Sunan v Pjongjangu proti Japonskemu morju in preletela približno tisoč kilometrov razdalje na višini 6100 kilometrov pred pristankom v morju. Izstrelitev so označili za »resno provokacijo, ki škoduje miru in varnosti na Korejskem polotoku«.

Tudi Bela hiša je v izjavi ostro obsodila novo poskusno izstrelitev Pjongjanga. Ameriški predsednik Joe Biden je v začetku tedna s kitajskim kolegom Xi Jinpingom razpravljal o nedavnih raketnih poskusih Severne Koreje, govoril pa je tudi z voditelji iz Tokia in Seula, saj se ti vse bolj bojijo, da bo severnokorejski režim kmalu izvedel svoj sedmi jedrski poskus.

Severna Koreja je bila na vrhu dnevnega reda tudi na četrtkovih pogovorih voditeljev Kitajske in Japonske ob robu foruma azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Bangkoku, ki so bili prvi tovrstni po treh letih.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je po izstrelitvi rakete danes ob robu vrha opravila nujne pogovore o Severni Koreji z voditelji Japonske, Južne Koreje, Avstralije, Nove Zelandije in Kanade. Na srečanju so sodelovali japonski premier Fumio Kišida, južnokorejski Han Duk Su, avstralski Anthony Albanese, predsednica vlade Nove Zelandije Jacinda Ardern in kanadski premier Justin Trudeau.

Harris in voditelji držav, ki so tesne ameriške partnerke, so obsodili dejanje in zagotovili, da bodo izvršili pritisk na Severno Korejo, poroča AFP.

Preberite še: