Severna Koreja znova rožlja z orožjem

Preizkus podmorniške rakete pomeni, da lahko Korejci izstreljujejo rakete daleč iz svojega ozemlja.

Objavljeno
03. oktober 2019 07.40
Posodobljeno
03. oktober 2019 08.19
Severna Koreja je spet izstrelila balistično raketo. FOTO: 3dsculptor Getty Images/istockphoto
STA, B. R.
STA, B. R.
Pjongjang – Severna Koreja je davi potrdila, da je uspešno preizkusila novo vrsto raket oziroma balističnih izstrelkov, ki jih je mogoče izstreliti s podmornic. Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA so raketo izstrelili v sredo pred vzhodno obalo Severne Koreje.Preizkus podmorniške rakete po navedbah tujih tiskovnih agencij pomeni, da lahko Severna Koreja izstreljuje rakete tudi daleč iz svojega ozemlja. Novo vrsto raket pukguksong-3 so izstrelili vertikalno s platforme v zalivu Wonsan. KCNA še poroča, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Un čestital vpletenim za izstrelitev, ki ni imela slabega vpliva na varnost sosednjih držav.


Raketa padla v morje


Iz generalštaba južnokorejske vojske so sporočili, da je raketa letela okoli 450 kilometrov in dosegla višino 910 kilometrov, zatem pa padla v Japonsko morje na območju japonske izključne gospodarske cone. Po poročanju tiskovnih agencij je izstrelitev rakete, ki lahko nosi jedrsko konico, enajsti severnokorejski raketni preizkus letos.

image
AFP Srečanje severnokorejskega predsednika Kim Džong Una in ameriškega predsednika Donalda Trumpa menda ni ogroženo. FOTO: Saul Loeb/AFP


Severna Koreja je raketo izstrelila dan po tem, ko sta Pjongjang in Washington napovedala nove delovne pogovore o severnokorejskem programu jedrskega orožja ta teden. Kje naj bi pogovori potekali, ni razkrila niti ameriška niti severnokorejska stran. Prav tako niso navedli drugih podrobnosti. 

Pjongjang in Washington si že nekaj časa prizadevata za oživitev pogovorov o severnokorejskem programu jedrskega orožja in gospodarskih sankcijah, ki so zastali februarja po drugem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Trump in Kim sta se za oživitev pogovorov dogovorila junija, ko sta se sešla na demilitariziranem območju med Korejama.