Severni Koreji je tokrat uspelo

»Objekt« je v orbiti, so potrdili Američani, zdaj analizirajo raketo, ki ga je ponesla v vesolje.
Objavljeno
12. december 2012 20.45
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – Nekaj minut zatem, ko je raketa unha 3 poletela z raketnega izstrelišča blizu vasi Tongčang, je Severnoameriško poveljstvo za zračno obrambo (NORAD) opazilo nov predmet v orbiti. Kaže, da gre za satelit, o katerem v Pjongjangu trdijo,­ da so ga danes uspešno izstrelili v vesolje.

V hotelu Korjo v središču severnokorejskega glavnega mesta so gostje navdušeno zaploskali ob 9. uri in 51 minut, ko je raketa poletela v nebo. Sedem minut pozneje so jo opazili nad japonskim otokom Okinava, nato je izginila z radarjev. Japonska vlada trdi, da je del rakete padel v Rumeno morje blizu Korejskega polotoka, drugi je končal v Vzhodnokitajskem morju, tretjega pa so opazili v vodah okoli Filipinov.

Mednarodne obsodbe

Še preden je satelitu kvangmjong­song 3, kar pomeni svetla zvezda, uspelo iz orbite poslati prvo sporočilo, so z vseh strani sveta začeli prihajati odzivi na to provokativno potezo Pjongjanga. Izstrelitev rakete so prve obsodile ZDA, Japonska in Južna Koreja, ki so še vedno prepričane, da gre predvsem za testiranje medcelinskega izstrelka, ki bo lahko jedrske konice ponesel do ameriških mest.

Tudi Evropska unija je napovedala »dodatne restriktivne ukrepe« proti Severni Koreji, medtem ko sta se Rusija in Kitajska kot edini zaveznici Pjongjanga vzdržali obtožb in izrazili zgolj obžalovanje – vodstvo v Moskvi »globoko«, vodstvo v Pekingu pa »običajno« obžalovanje, v katerem je mogoče med vrsticami razbrati kitajsko prepričanje, da ima vsaka država pravico do svojega civilnega satelita. Celo tista, katere bruto domači proizvod znaša komaj 40 milijard dolarjev in svoje prebivalce hrani s tujo pomočjo.

Vrtoglava cena prestiža

V Južni Koreji so izračunali, da so v Pjongjangu letos porabili 1,3 milijarde dolarjev za dve izstrelitvi (prva raketa je aprila s satelitom menda padla v morje le nekaj minut po izstrelitvi). V Seulu navajajo, da sta raketi stali 600 milijonov dolarjev, za raketno izstrelišče so porabili 400 milijonov dolarjev, še 300 milijonov pa za ostalo potrebno opremo. Da bi si lahko bolj jasno predstavljali, kaj to pomeni za državo, ki se že dolgo bori z lakoto, naj povemo, da bi toliko stalo 4,6 milijona ton koruze, kar bi bilo dovolj za prehrano Severnih Korejcev v naslednjih štirih do petih letih.

Kljub temu so prebivalci Pjong­janga, ki zaslužijo po največ 100 dolarjev mesečno, danes proslav­ljali izstrelitev prvega satelita v orbito. Kot da bi jim šele ta vesoljski uspeh prinesel nekoliko večji občutek varnosti in kot da so šele zdaj začeli verjeti, da lahko zaupajo mlademu voditelju Kim Džong Unu.

Štirje prejšnji poskusi izstrelitve satelita v orbito so se končali neuspešno, čeprav so po izstrelitvah leta 1998 in 2009 severnokorejski mediji trdili, da iz vesolja predvajajo »nesmrtne revolucionarne pesmi«. Severnokorejska javnost prav tako ni ničesar vedela o ne­uspešnem poskusu leta 2006. Ko je aprila letos tamkajšnja televizija objavila, da je unha 3 s satelitom strmoglavila v ocean, je bila to svojevrstna napoved sprememb. Partija je namreč s tem ljudstvu prvič priznala, da ni nezmotljiva.

Tokrat sta bili domača in tuja javnost presenečeni nad sporočilom o uspešni izstrelitvi rakete, saj je pred nekaj dnevi vodstvo v Pjong­jangu rok za izstrelitev preložilo na 29. december, tuji strokovnjaki pa so na podlagi tega sklepali, da so se v zvezi z raketo unha 3 pojavili tehnični problemi. Medtem ko so v Pjongjangu nazdravljali z vrčki piva – vanj Korejci pozimi radi dodajo žganje, napitku pa pravijo »bojler« –, se v svetu sprašujejo, kakšno bo prvo sporočilo, ki ga bo poslal satelit.

Hladna vojna še ni končana

Pravzaprav je satelit že sam po sebi sporočilo, ki ne le da napoveduje pomembne datume, kot sta prva obletnica smrti Kim Džong Ila in prvo leto vladavine njegovega sina Kim Džong Una, ampak celotno območje opozarja na dejstvo, da hladna vojna še ni končana. Zato je še vedno pomembno tudi to, da je Severna Koreja v orbito namestila satelit pred Južno Korejo, ki se na ta projekt pripravlja že dolgo desetletje in je po dveh neuspešnih poskusih (2006 in 2009) prejšnji mesec preložila še eno izstrelitev.

Hkrati je Kim Džong Un s satelitom preveril svoj položaj v regiji in svetu, ko je Ameriko izzval k uvedbi novih neučinkovitih sankcij, Japonsko opomnil, da je v dosegu severnokorejskih raket, pomahal s svojo zastavo nad glavo Južne Koreje in se poigral z Združenimi narodi, katerih generalni sekretar Ban Ki Mun je zgolj nemočno potarnal, da je izstrelitev satelita »očitno kršenje resolucij OZN«. Kot da v Pjongjangu tega ne vedo!

Največji preizkus je Kim Džong Un priredil za Kitajsko. Ne le da je raketa unha 3 poletela z izstrelišča blizu meje med državama, temveč je dal z uspešno izstrelitvijo satelita celotnemu svetu vedeti, da dosedanje sankcije niso bile učinkovite prav zaradi tega, ker je na drugem bregu reke Yalu azijska sila, ki je vedno pripravljena izničiti vsak poskus onemogočanja režima v Pjongjangu in ni sposobna pretrgati linij oskrbovanja z energijo, hrano in morda tudi tehnologijo, potrebno za tako zapletene podvige, ki niso nikoli zgolj civilne ­narave.

Dialog prek satelita

Dan preden je vodstvo iz Pjongjanga na raketnem izstrelišču sežgalo najmanj 300 milijonov dolarjev, so ZDA kaznovale banko HSBC zaradi pranja denarja za mamilarsko mafijo in neubogljive režime. Na seznamu grehov, ki jih je banka zagrešila, je tudi »izogibanje« restrikcijam v poslovanju z Iranom in Severno Korejo. Kim Džong Un je poskrbel za to, da je svet takoj videl, kaj to konkretno pomeni. Medtem ko bo banka kaznovana, bo on nagrajen, in to doma in zunaj meja svoje države. Z njim bodo končno morali govoriti. Prek satelita, ne po pokvarjenem telefonu.