Severnokorejke žrtve spolnega nasilja predstavnikov oblasti

Poročilo je nastalo na podlagi pogovorov s severnokorejskimi begunci. 
Fotografija: Severnokorejke so pojasnile, da ženske nimajo druge izbire, kot da izpolnijo zahteve moških na različnih položajih. FOTO: Ng Han Guan/AP
Odpri galerijo
Severnokorejke so pojasnile, da ženske nimajo druge izbire, kot da izpolnijo zahteve moških na različnih položajih. FOTO: Ng Han Guan/AP

Ženske v Severni Koreji so glede na poročilo nevladne organizacije Human Rights Watch (HRW) prepogosto žrtve spolnega nasilja, ki ga izvajajo policisti in drugi predstavniki partije. HRW v poročilu, objavljenem danes, očita režimu Kim Džong Una, da ne ukrepa proti spolnemu nasilju in skuša utišati žrtve, povzemajo tuje tiskovne agencije.

»Prisilen spolni kontakt in nasilje sta v Severni Koreji tako normalna, da sta sprejeta kot del vsakdana,« piše v poročilu, ki je osnovan na pogovorih s severnokorejskimi begunci.

Severnokorejke so pojasnile, da ženske nimajo druge izbire, kot da izpolnijo zahteve moških na različnih položajih. Te zahteve niso le spolne narave, ampak gre pogosto tudi za denar in druge usluge. Med storilci so višji člani partije, policisti, pazniki, odvetniki in drugi.

HRW je pozval režim v Pjongjangu, naj prepozna problem spolnega nasilja in zagotovi, da se ga bo obravnavalo kot kaznivo dejanje.

V Severni Koreji se kot posilstvo razume le primere, ko je bilo uporabljeno nasilje, ne pa tudi, ko ženske tega ne želijo ali so na različne načine prisiljene v spolno dejanje. Ženske, ki so žrtve spolnega nasilja, so lahko izobčene iz družbe in jih na primer tudi izključijo z univerze.

Organizacija je v okviru poročila, ki so ga predstavili v Seulu, opravila pogovor s 54 ženskami in osmimi nekdanjimi uradniki, ki so Severno Korejo zapustili po letu 2011.

Pjongjang sicer trdi, da ščiti in promovira človekove pravice ter kritizira mednarodno skupnost, ki želi spodkopati njegov socialistični sistem.

Preberite še:

Komentarji: