Severnokorejski voditelj znova na obisku na Kitajskem

Kim Džong Un poskuša Donaldu Trumpu pokazati, da še zdaleč ni njegova edina izbira. 
Fotografija: Kim Džong Un FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kim Džong Un FOTO: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na povabilo kitajskega predsednika Xi Jinpinga prispel v Peking. Na Kitajskem bo Kim v družbi svoje žene Ri Sol Ju do 10. januarja, navajajo kitajski državni mediji. Obisk je bil tudi tokrat nenapovedan, mediji so začeli sklepati, da se nekaj pripravlja zaradi nenadnih zapor cest v okolici železniške postaje v obmejnem kraju Dandong, saj je Kim v Peking pripotoval z značilnim rumeno-zelenim vlakom. Po nekaterih navedbah se Kim boji potovati z letalom.

Gre za četrti Kimov obisk na Kitajskem v manj kot letu dni. BBC navaja, da na današnji torek severnokorejski voditelj praznuje 35. rojstni dan, čeprav Pjongjang nikoli ni potrdil njegovega datuma rojstva.

Značilni vlak, s katerim se vozi Kim Džong Un. FOTO: Jason Lee/Reuters
Značilni vlak, s katerim se vozi Kim Džong Un. FOTO: Jason Lee/Reuters


Kitajska je najpomembnejša zaveznica Severne Koreje in tudi glavna trgovinska partnerica. Kim s tem, tako analitiki, kaže predvsem ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, da vsekakor ni odvisen od ZDA. »Kim je odločen spomniti Trumpovo administracijo, da ima tako diplomatsko kot ekonomsko izbiro poleg Washingtona in Seula,« je za Reuters komentiral Harry J. Kazianis, direktor obrambnih študij pri ameriškem Centru za nacionalne interese.

Kim, kar je po ocenah tujih medijev zelo presenetljivo, kitajskega predsednika ni srečal kar šest let. Lani je nato popravljal vtis, saj je kar trikrat v enem letu obiskal Kitajsko. Tuji mediji poročajo, da bi lahko v kratkem obiskal tudi Moskvo.

Nato naj bi sledilo novo srečanje z ameriškim predsednikom Trumpom, ki je pred kratkim dejal, da Washington vodi »dober« dialog s Severno Korejo, a sankcije še vedno veljajo. Kim je v tradicionalnem novoletnem govoru zatrdil, da država ostaja zavezana k uničevanju jedrskega orožja, a opozoril, da se to utegne spremeniti, če bodo ZDA vztrajale s svojimi omejitvami.

Komentarji: