Severnokorejsko osebje znova v uradu za zveze z Južno Korejo

Pjongjang ni navedel niti razloga za umik niti razloga za vrnitev osebja.
Fotografija: Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski predsednik Mun Dže In. FOTO: Pool New/Reuters
Odpri galerijo
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski predsednik Mun Dže In. FOTO: Pool New/Reuters

Severna Koreja je danes vrnila svoje osebje v urad za zveze z Južno Korejo, ki sta ga državi vzpostavili septembra lani za spodbujanje komunikacije med Korejama, je danes sporočila južnokorejska oblast. Pjongjang je osebje iz urada v severnokorejskem mestu Kaesong ob meji umaknil v petek.

»Nekaj članov severnokorejskega osebja od danes znova dela v uradu za zveze,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev Korej.

Severna Koreja je osebje v urad, ki je predstavnikom obeh Korej omogočal redno komunikacijo prvič po koncu korejske vojne, vrnila nekaj dni po umiku. Pjongjang ni navedel niti razloga za umik niti razloga za vrnitev osebja.

»Nekaj članov severnokorejskega osebja od danes znova dela v uradu za zveze,« je danes sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev Korej. FOTO: Stringer/Reutes
»Nekaj članov severnokorejskega osebja od danes znova dela v uradu za zveze,« je danes sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev Korej. FOTO: Stringer/Reutes


Pjongjang je osebje za kratek čas umaknil po neuspelem vrhu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una prejšnji mesec v Vietnamu. Od takrat tudi ni bilo nobenega srečanja predstavnikov obeh Korej. Južnokorejski predsednik Mun Dže In s prizadevanji za razvoj odnosov z izolirano Severno Korejo, v okviru katerih sta državi vzpostavili več skupnih projektov, prispeval tudi k začetku dialoga med ZDA in Severno Korejo glede jedrskega in raketnega programa zadnje.

Po neuspelem vrhu Kima in Trumpa, ki naj bi prispeval k denuklearizaciji države v zameno za omilitev ameriških sankcij, se zdaj postavlja vprašanje o prihodnosti procesa, čeprav sta obe strani izrazili pripravljenost na nadaljevanje dialoga.

Preberite še:

Komentarji: