Sezona lova na evropske komisarje

Ursula von der Leyen z razdelitvijo komisarskih funkcij še ni prepričala evropskega parlamenta.
Fotografija: Ursula von der Leyen se je v Strasbourgu srečala z vodstvom evropskega parlamenta in pojasnila svoje načrte. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen se je v Strasbourgu srečala z vodstvom evropskega parlamenta in pojasnila svoje načrte. FOTO: AFP

Bruselj – Novoizvoljena predsednica evropske komisije Ursule von der Leyen je pod precejšnjim pritiskom, kar zadeva predlagano sestavo komisarske ekipe. Tudi po srečanju z vodstvom evropskega parlamenta v Strasbourgu je veliko nejasnosti.

Največ razprav in zapletov je povezanih s podpredsedniškim položajem za »zaščito našega evropskega načina življenja«, ki naj bi ga prevzel Grk Margaritis Shinas iz EPP. Videti je kot še ena razprava v »bruseljskem balončku«, a politika ga očitno obravnava kot skorajda usodnega.


Socialisti žugajo


Voditeljica skupine socialistov (S&D) Iratxe García Pérez je pismu Ursuli von der Leyen zapisala, »da ne bodo mogli podpreti nove evropske komisije, če njena struktura napačno povezuje zaščito evropskega načina življenja z migracijami in varnostjo«.

Ključne vrednote, kot so pravna država, varovanje človekovih pravic, demokracija, vključevanje in solidarnost so potisnjene na stran, so opozorili socialisti. Še več, pristop, kot ga je predlagala Ursula von der Leyen, da bi lahko bil povezan s skrajnodesničarkim, ksenofobičnim ali protimigracijskim narativom. Podobno menijo Zeleni in Levica.

Tudi liberalci (Renew) pričakujejo, da bo predsednica kaj naredila v zvezi z imenom ali vsebino Shinasovega resorja. Ursula von der Leyen je na srečanju z vodstvom parlamenta obljubila le premislek in poseg v resor kvečjemu, če bo ta nujen.


Kdo je najšibkejši člen?


EPP, S&D in liberalci sestavljajo ohlapnejšo parlamentarno povezavo, na kateri naj bi v prihodnjih letih slonela evropska komisija. Pred zaslišanji komisarskih kandidatov, ki bodo od 30. septembra do 8. oktobra, poskušajo odkriti, kdo bi lahko bil šibki člen tekmecev, ki bi lahko bili na njihovi muhi med zaslišanji.


Na drugi strani ugibajo o paktu o nenapadanju med tremi velikimi, po katerem bi bili komisarji, ki prihajajo v Bruselj s prtljago afer in očitkov, na zaslišanjih tarča kritik in neprijetnih vprašanj, a na koncu ne bi nihče bil brez položaja.

V političnih skupinah, seveda, zavračajo namige o obstoju tega pakta, saj da bodo vsi kandidati imeli enako priložnost in bodo ocenjeni z enakimi vatli.

V ocenah bo nezanemarljiv potek zaslišanja. Če ima kandidat prtljago in nima nedvoumne podpore, je slab nastop pred poslanci lahko usoden. To se je leta 2014 zgodilo Alenki Bratušek, saj je njena zaslomba v liberalnem taboru in tedaj novi vladi premiera Mira Cerarja že pred zaslišanjem – na katerem se ni izkazala – hitro kopnela. Zato je bilo vse kot nared za njen padec.


​Merjenje moči med evropskimi institucijami


Najglasnejši so liberalci, ki globoko dvomijo o romunski kandidatki Rovani Plomb (S&D), ki naj bi bila za Violeto Bulc pristojna za promet. Med liberalci je najbolj na muhi Francozinja Sylvie Goulard (notranji trg), ki je v postopkih, povezanih z nepravilnostmi pri zaposlovanju asistentov v evropskem parlamentu.

V EPP je na seznamu najbolj kočljivih kandidatov za komisarja za širitev László Trócsányi. Madžar je v še težjem položaju, ker je njegov Fidesz že tako nekakšna črna ovca politične družine EPP in ima v skupini zamrznjen status.

Pritisk na komisarje ima vse značilnosti merjenja moči med institucijami EU. Evropski parlament, ki je velikokrat nemočen in lahko le sledi odločitvam drugih, ob sestavljanju evropske komisije tradicionalno rad kaže mišice.

Komentarji: