Shodi v Kolumbiji zahtevali tri življenja

Udeleženci četrtkovih protivladnih demonstracij so izrazili nezadovoljstvo z ekonomskimi politikami vlade.
Fotografija: Prizor s protetsov v Medellinu. FOTO: Joaquin Sarmiento/AFP
Odpri galerijo
Prizor s protetsov v Medellinu. FOTO: Joaquin Sarmiento/AFP

Prebivalci Kolumbije so na včerajšnji splošni stavki in protestih izrazili nezadovoljstvo z vlado, ki jo od avgusta lani vodi Iván Duque. Posamezni izgredi med sicer mirnimi zborovanji so zahtevali tri življenja.

Včerajšnjih shodov v Kolumbiji so se udeležile različne skupine, od sindikalistov, upokojencev, študentov in profesorjev, pa do predstavnikov skupnosti LGBTI in staroselcev, navaja argentinski Infobae. Udeleženci doslej največjih demonstracij zoper Duquejevo vlado so vladajočim med drugim sporočili, da se ne strinjajo z nižanjem pokojnin in plač. Prav tako menijo, da predsednik Duque nezadovoljivo uresničuje zaveze mirovnega sporazuma z (nekdanjimi) gverilci FARC – EP.
 

»Strateške ustanove« varuje vojska


Težave Kolumbije niso povezane zgolj z več deset let trajajočim konfliktom med oblastmi, paravojaškimi formacijami, gverilskimi skupinami in prekupčevalci drog, temveč tudi z množičnimi migracijami iz Venezuele. V državo je doslej prispelo 1,4 milijona beguncev iz Venezuele.

Za prebivalci Bolivije, Čila in Ekvadorja so se na ulice odpravili tudi Kolumbijci. Večina demonstracij je potekala mirno. FOTO: Joaquin Sarmiento/AFP
Za prebivalci Bolivije, Čila in Ekvadorja so se na ulice odpravili tudi Kolumbijci. Večina demonstracij je potekala mirno. FOTO: Joaquin Sarmiento/AFP


Po navedbah različnih organizacij se je četrtkovih protestov udeležilo več kot milijon ljudi, kolumbijska vlada pa poroča o 200.000 udeležencih. Po navedbah obrambnega ministra Carlosa Holmesa Trujilla sta bila dva človeka ubita v mestu Buenaventura, en pa v mestu Candelaria. Obe mesti sta na zahodu države v okrožju Valle del Cauca. Po vsej državi je bilo ranjenih nekaj manj kot 300 ljudi, od tega približno 150 policistov in 122 protestnikov. »Strateške ustanove« varuje vojska, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Komentarji: