Simpatizerji Islamske države na zatožni klopi

Nad obtoženimi je breme terorizma, na sodišču v Gradcu pa so zaradi sojenja poostreni varnostni ukrepi.
Fotografija: Glavni obtoženec naj bi kot pridigar mlajše moške novačil k boju za Islamsko državo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Glavni obtoženec naj bi kot pridigar mlajše moške novačil k boju za Islamsko državo. FOTO: Reuters

Na sodišču v Gradcu so danes začeli soditi šesterici od sedmerice simpatizerjev skrajne Islamske države (IS). Obtožene bremenijo terorističnega združevanja in kriminalnega organiziranja ter do države sovražnih povezav. Vsi so člani muslimanskega verskega društva iz Linza, ki naj bi novačilo borce za IS.

Glavnemu obtoženemu očitajo, da je kot pridigar v omenjenem društvu mlade moške pozival k boju za Islamsko državo in jih pošiljal v Sirijo. Pred sodiščem se morajo zagovarjati tudi predsednik, tajnik in blagajnik društva ter najemodajalec društvenih prostorov, ker naj bi s svojimi dejanji podpirali glavnega obtoženega.

Tajniku društva, ki je bil tudi namestnik imama, očitajo tudi, da je na internetu kupil daljnogled za ostrostrelno puško in da je svojega brata poslal v Sirijo, kjer naj bi se ta kot ostrostrelec boril na strani IS.

Na sodišču so danes ob ostrejših varnostnih ukrepih, kot so običajni, začeli soditi le šestim od sedmih obtoženih, saj enega izmed obtoženih ni bilo. Kje je, ni znano.

Komentarji: