Šinza Abeja bo predvidoma nasledil Jošihide Suga

Jošihide Suga je doslej služboval kot svetovalec in tiskovni predstavnik japonske vlade.
Fotografija: Nekdanji in bodoči premier Japonske Šinzo Abe in Jošihide Suga. FOTO:  Eugene Hoshiko/Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji in bodoči premier Japonske Šinzo Abe in Jošihide Suga. FOTO:  Eugene Hoshiko/Reuters

Japonska vladajoča liberalno-demokratska stranka je danes za naslednika predsednika stranke in premiera Šinza Abeja, ki je konec avgusta odstopil zaradi zdravstvenih težav, izbrala vodjo njegovega kabineta Jošihideja Sugo. O njegovem imenovanju za novega japonskega premiera bo japonski parlament odločal v sredo.

Poleg Suge, 71-letnega dolgoletnega svetovalca in tiskovnega predstavnika japonske vlade, sta se za Abejevega naslednika potegovala tudi nekdanji obrambni minister Šigeru Išiba in nekdanji zunanji minister Fumio Kišida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od leve proti desni: Fumio Kišida, Šinzo Abe, Jošihide Suga in Šigeru Išiba. FOTO: Eugene Hoshiko/AFP
Od leve proti desni: Fumio Kišida, Šinzo Abe, Jošihide Suga in Šigeru Išiba. FOTO: Eugene Hoshiko/AFP


Suga je prejel 377 od skupaj 534 glasov. Išiba, ki je priljubljen v javnosti, ne pa tudi v stranki, je prejel 68, Kišida, ki je dolgo veljal za potencialnega Abejevega naslednika, pa 89 glasov članov stranke. Ta se je odločila, da bodo o Abejevem nasledniku glasovali le poslanci parlamenta in po trije predstavniki iz vsake od 47 regij v državi. S tem so se želeli izogniti dolgotrajnim postopkom, poroča AFP. Abe sicer ni javno podprl nobenega kandidata.

Komentarji: