Škandalozni pozdrav turških nogometnih reprezentantov

Na kvalifikacijah za EP v Parizu so ob golu po vojaško salutirali v podporo Erdoğanu in turškemu posredovanju v Siriji.

Objavljeno
15. oktober 2019 11.30
Posodobljeno
15. oktober 2019 12.06
Vojaški pozdrav turških reprezentantov ob koncu tekme proti Franciji. FOTO: Alain Jocard/AFP
J.B.P.
J.B.P.
Med včerajšnjo kvalifikacijsko nogometno tekmo za EP med reprezentancama Turčije in Francije so turški reprezentanti že drugič na teh kvalifikacijah poskrbeli za škandal z vojaškim pozdravom po tem, ko so izenačili rezultat z golom Kaana Ayhana. O tem danes poročajo svetovne agencije in mediji, kot sta agencija AP in nemški Die Welt.
 

Prvič so salutirali že v petek


Turški nogometaši so javnost in tudi Uefo z vojaškim salutiranjem, s katerim izražajo podporo turškemu vojaškemu posredovanju v Siriji in Erdoğanu, prvič vznemirili že v petek na tekmi z albansko reprezentanco. Že po tem dogodku je Uefa uvedla postopek proti vsem sodelujočim, saj zveza prepoveduje politične izjave ali geste na nogometnih igriščih med tekmami, ki so pod njenim okriljem. 

image
AFP Turški navijači so enak pozdrav uporabljali že pred začetkom tekme med Turčijo in Francijo. FOTO: Lucas Barioulet/AFP

 

Uefa je začela postopek


Turški nogometaši so tako včeraj kljubovali tudi evropski nogometni zvezi, pri tem so imeli tudi podporo navijačev na tribunah. Nemški nogometni klub Fortuna Düsseldorf, za katerega igrata turška reprezentanta Kenan Karaman in Kaanan Ayhan, se je že ogradil od takšnih »politično motiviranih dejanj,« vodstvo pa je zatrdilo, da igralca sicer zagovarjata vrednote, s kakršnimi živi njihov klub.