Skrajna desnica z odločilnim vplivom v Madridu

Skrajno desna stranka Vox v Madridu pridobiva na vplivu.
Fotografija: FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Oscar Del Pozo/AFP

Za župana Madrida je bil danes izvoljen konservativni politik Jose Luis Martinez-Almeida. K njegovi izvolitvi so odločilno prispevali glasovi skrajno desne stranke Vox, ki je tako močno pridobila na vplivu. V Barceloni pa je bila za nov mandat izvoljena sedanja županja Ada Colau.

Za Martinez-Almeido je poleg 15 predstavnikov njegove Ljudske stranke (PP) glasovalo še enajst predstavnikov liberalne stranke Ciudadanos in štirje predstavniki stranke Vox. Dogovor o tem so stranke dosegle v petek zvečer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brez glasov Voxa bi konservativci ne mogli premagati dosedanje županje Manuele Carmena iz levega zavezništva Mas Madrid. Ta je na lokalnih volitvah 26. maja sicer prejela največ glasov volivcev, ni pa njeno zavezništvo dobilo dovolj sedežev v mestnem svetu, da bi lahko z drugimi levousmerjenimi strankami dosegla absolutno večino, potrebno za ohranitev županskega položaja.

Podobna je tudi usoda zagovornika neodvisnosti Katalonije Ernesta Maragalla v boju za položaj župana Barcelone. Tudi on je na lokalnih volitvah prejel največ glasov, v mestnem svetu pa tako kot dosedanja županja Ada Colau zbral deset od 41 sedežev. A na današnjem ustanovnem zasedanju ni uspel dobiti absolutne večine sedežev v mestnem svetu, s čimer bi bil prvi župan Barcelone, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije. Je pa 21 sedežev zbrala Ada Colau, potem ko je s socialisti dosegla dogovor o podpori, tako da bo še naprej županja drugega največjega mesta v Španiji.

Nove župane so danes potrjevali tudi v drugih španskih mestih. V štirih od osmih največjih mest v Španiji vlada PP ob podpori strank Ciudadanos in Vox. To so poleg Madrida še Zaragoza, Malaga in Murcia.

Podpredsednica španske vlade Carmen Calvo, ki izhaja iz vrst socialistov (PSOE), je dogovor med omenjenimi tremi strankami označila za »obžalovanja vrednega«. »Kaj takega se v Parizu, Londonu ali Berlinu ne bi nikoli zgodilo,« je dejala.

Predstavniki stranke Vox so se letos prvič po padcu Francove diktature pred več kot 40 leti prebili tudi v spodnji dom španskega parlamenta. Na parlamentarnih volitvah jih je podprlo deset odstotkov udeležencev volitev in imajo tako v novem sestavu 350-članskega parlamenta 23 poslancev.

Komentarji: