Skupina migrantov prebila ograjo na beloruski meji

Incident se je zgodil v vasi Dubicze Cerkiewne, kjer so policisti aretirali 22 Iračanov.
Fotografija: Poljska policija varuje mejo z Belorusijo. FOTO: Oksana Manchuk/AFP
Odpri galerijo
Poljska policija varuje mejo z Belorusijo. FOTO: Oksana Manchuk/AFP

Na poljsko-beloruski meji je skupina približno 50 migrantov v soboto zvečer prebila ograjo in vstopila na Poljsko, je danes sporočila poljska policija. Incident se je zgodil v vasi Dubicze Cerkiewne, kjer so policisti aretirali 22 Iračanov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah policije je še ena večja skupina poskušala prečkati mejo nedaleč od vasi Kolonia Klukowicze, vendar neuspešno. Begunci so na policiste metali kamenje, en policist je bil lažje poškodovan.

Policija je na obmejnem območju aretirala tudi štiri osumljene tihotapce, ki so potovali z begunci. Po informacijah gre za dva Gruzijca, Poljaka in Sirijca. Kot poroča dpa, teh navedb ni mogoče neodvisno preveriti, saj je Poljska zaprla dostop na območje, kjer je razglasila tudi izredne razmere.

Migranti se zbirajo ob meji Belorusije s Poljsko. FOTO: Reuters
Migranti se zbirajo ob meji Belorusije s Poljsko. FOTO: Reuters

Poljska, Litva in Latvija razmišljajo o sklicu srečanja zveze Nato, je danes sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki. »Z Latvijo in zlasti Litvo se pogovarjamo o sprožitvi 4. člena,« je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP dejal Morawiecki. Ta člen predvideva posvetovanje o vojaških zadevah, kadar je ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli države članice.

Poljski mejni policisti so letos preprečili več kot 33.000 poskusov nezakonitega prečkanja državne meje iz Belorusije, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ob meji je večja množica migrantov, ki so menda odgovor na sankcije EU. FOTO: Reuters
Ob meji je večja množica migrantov, ki so menda odgovor na sankcije EU. FOTO: Reuters

Na območju je sicer že več dni ujetih več tisoč migrantov, ki pri nizkih temperaturah bivakirajo v šotorih in upajo na prehod na Poljsko in naprej proti EU. Vsake toliko časa kakšni skupini tudi uspe, vendar jih poljske oblasti po večini vrnejo nazaj v Belorusijo.

EU obtožuje beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenko, da se skuša z ustvarjanjem migrantske krize maščevati za sankcije, ki so jih uvedli proti njemu in njegovim sodelavcem zaradi nasilnega zatrtja protestov po spornih predsedniških volitvah avgusta lani.

Preberite še:

Komentarji: