Slovenca bo odslej težje izvoliti

Ustavna reforma za tretjino zmanjšuje število parlamentarcev v rimskem parlamentu. 

Objavljeno
08. oktober 2019 19.00
Posodobljeno
09. oktober 2019 13.21
V italijanskem senatu bo po naslednjih volitvah sedelo le še 200 od sedanjih 315 senatorjev. Foto Andreas Solaro/Afp
Ju. K., STA
Ju. K., STA
Spodnji dom italijanskega parlamenta je z veliko večino glasov potrdil ustavno reformo, ki za tretjino zmanjšuje obseg zakonodajnega telesa. Občutno zmanjšanje števila poslanskih mandatov bo po pričakovanjih imelo neposredne posledice na možnosti za izvolitev predstavnikov slovenske narodnostne manjšine v oba domova rimskega parlamenta. 

V poslanski zbornici bo po novem sedelo 400 namesto 630 poslancev, medtem ko bo število senatorjev s sedanjih 315 upadlo na 200. Predlog ustavne spremembe so na glasovanju podprle vse največje poslanske skupine. S potrditvijo reforme, ki jo je v zakonodajni postopek vložila prejšnja italijanska vlada, je nova koalicija pod vodstvom Giuseppeja Conteja prestala svoj prvi pravi preizkus. 


 

Brez zaščite iz zaščitnega zakona


Slovenska manjšina v Italiji se boji, da bo zaradi krčenja števila parlamentarcev lahko ostala brez svojih predstavnikov v Rimu. Pri tem opozarjajo na določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji iz leta 2001. Ta v 26. členu predvideva, da volilni zakoni za volitve senata in poslanske zbornice vsebujejo določila, ki olajšajo izvolitev kandidatov, ki pripadajo slovenski manjšini.

Na nevarnost, da bi manjšina ostala brez poslanca ali senatorja, že dlje časa opozarja tudi senatorka Tatjana Rojc iz vrst Demokratske stranke, edina slovenska senatorka v tem mandatu.