Slovenija je pripravljena na ustno obravnavo

Predstavniki države bodo 8. julija poskušali prepričati Sodišče EU, da je pristojno za odločanje o tožbi proti Hrvaški.
Fotografija: Trenutno je znanih le malo podrobnosti v zvezi s proceduro, kar po mnenju slovenskih virov kaže predvsem na to, kako redke so tovrstne tožbe med državami. FOTO: François Lenoir/Reuters
Odpri galerijo
Trenutno je znanih le malo podrobnosti v zvezi s proceduro, kar po mnenju slovenskih virov kaže predvsem na to, kako redke so tovrstne tožbe med državami. FOTO: François Lenoir/Reuters

Ljubljana – Čez manj kot mesec dni bo Slovenija na ustni obravnavi njene tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja odločitve arbitražnega sodišča pojasnila, zakaj je Sodišče EU v Luksemburgu pristojno za odločanje o tem vprašanju.

Kot smo neuradno izvedeli, slovenski organi pozitivno gledajo na odločitev sodišča, da odločanje o dopustnosti tožbe proti Hrvaški prepusti velikemu, in ne malemu senatu. Tega bo sestavljalo 15 sodnikov, ki bodo na podlagi predstavitve stališč obeh držav sprejeli odločitev o nadaljevanju sodnega postopka.

Nanjo bo treba počakati vsaj do jeseni, saj se 12. julija oziroma štiri dni po predvideni ustni obravnavi v Luksemburgu začnejo sodne počitnice.
 

15 minut za predstavitev stališč


Hrvaška stran vztraja, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o vprašanjih mednarodnega prava, zato bo poskušala doseči, da sodniki tožbo, ki jo je Slovenija julija lani vložila na podlagi 259. člena pogodbe o delovanju EU, zavrnejo kot nedopustno.

Slovenija, nasprotno, Hrvaški očita, da z neupoštevanjem arbitražne razsodbe, ki je del mednarodnega prava, hkrati tudi krši pravo EU. Ljubljana vztraja, da Zagreb z neizpolnjevanjem zavez iz arbitraže krši načelo pravne države, kot ga omenja drugi člen pogodbe, preprečuje Sloveniji, da izvaja predpise EU na svojem ozemlju, in krši evropsko ribiško politiko ter zakonik o schengenskih mejah.

Slovenija je 13. julija lani vložila tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Slovenija je 13. julija lani vložila tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Na ustni obravnavi 8. julija bosta državi imeli na voljo le okoli 15 minut časa za predstavitev svojih argumentov, kot tožena stranka bo prva na vrsti Hrvaška, Slovenija pa bo na njena stališča lahko odgovorila z repliko.

Več podrobnosti o proceduralnih vprašanjih ni znanih, kar po mnenju slovenskih virov kaže predvsem na to, kako redke so tovrstne tožbe med državami.

Komentarji: