Slovenijo je zajelo nevihtno vreme

Po vsej državi so čez dan možne močnejše nevihte z nalivi.
Fotografija: Najbolj izrazite nevihte pričakujemo v zahodni polovici države, niso pa izključene tudi drugod. FOTO: Falkovskyy Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Najbolj izrazite nevihte pričakujemo v zahodni polovici države, niso pa izključene tudi drugod. FOTO: Falkovskyy Getty Images/Istockphoto

Danes dopoldne so Slovenijo zajele nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra, ki so prinesle dolgo pričakovano ohladitev. Ponekod bo zapihal severovzhodni veter, proti večeru na Primorskem tudi šibka burja. Na Agenciji RS za okolje napovedujejo pretežno oblačno vreme s krajevnimi padavinami ter močnejšimi nalivi, ki bodo proti večeru postopoma prenehali. Najmočnejše nevihte po ocenah meteorologov lahko pričakujete v zahodni polovici države, vendar nevihte z nalivi lahko pričakujete tudi drugje.

Zaradi obilnih padavin so imeli zjutraj največ dela gasilci v Ljubljani. »Težave so se začele okoli sedme ure, ko je zaradi obilnega dežja prišlo do več prometnih nesreč, meteorna voda pa je zalila več kleti,« je za STA povedal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. Med drugim so morali reševati osebno vozilo, ujeto v poplavljenem podvozu Celovške ceste pod železniško progo pri križišču s Tivolsko cesto. 

Na letališču Portorož je v zadnjih 30 dneh padlo le 12 litrov na kvadratni meter dežja. FOTO: Jure Eržen/delo
Na letališču Portorož je v zadnjih 30 dneh padlo le 12 litrov na kvadratni meter dežja. FOTO: Jure Eržen/delo


Za današnji dan je Arso na območju Primorske izdal opozorilo, saj so možne močne nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra. Sunki zahodnega do jugozahodnega vetra bodo najbolj izraziti na Obali. Ob močnejših nalivih pa lahko narastejo tudi hudourniški vodotoki.


 

Prihajajo dobrodošle padavine


Za letošnje poletje so značilne predvsem neenakomerno razporejene padavine, zaradi minulega vročinskega vala pa se že kaže vodni primanjkljaj. Na letališču Portorož je tako v zadnjih 30 dneh padlo le 12 litrov dežja na kvadratni meter. V Bovcu je od 1. maja padla slaba polovica običajno izmerjenih padavin, v Ratečah in Lescah pa so izmerili za dobro tretjino padavin manj kot v povprečju, poroča Arso. 



Zaradi močnih padavin in hladnejše zračne mase se bo temperatura zraka v večjem delu Slovenije precej ohladila. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija. V noči na sredo bodo padavine povsod ponehale, proti jutri pa se bo od severozahoda začelo jasniti. Po današnji kratkotrajni ohladitvi lahko v drugi polovici tedna spet pričakujete sončno in toplo vreme. V sredo vremenoslovci napovedujejo jasno vreme s pretežno oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature se bodo gibale med 13 in 18 stopinjami Celzija, ob morju jih bodo namerili okoli 20. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28 in na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Takšen tip vremena bi po ocenah vremenoslovcev lahko vztrajal dlje časa. 
 

Preberite še:

Komentarji: