Slovenski vojaki nocoj še ne bodo zapustili Iraka

Tako minister za obrambo Erjavec, kot tudi načelnica generalštaba SV generalmajorka Alenke Ermenc sta izpostavila, da je pri začasnem umiku na prvem mestu varnost.
Fotografija: Slovenski vojaki so, glede na razmere, dobro. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Slovenski vojaki so, glede na razmere, dobro. FOTO: Jure Eržen/Delo

Iz Slovenske vojske so sporočili, da se je kontingent, ki je na misiji Neomajna odločenost v Iraku, zaradi detonacije v bližini baze Stefan v Erbilu kmalu po polnoči umaknil v zaklonilnik. Ministrstvo za obrambo (Mors) je zaradi napada na letališče v Erbilu kasneje sprejelo odločitev za evakuacijo šestih pripadnikov Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja, evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji, so po jutranji videokonferenci sporočili z Morsa.

 

Najprej sta sta minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica generalštaba SV generalmajorke Alenka Ermenc ob 14. uri podala izjavo glede evakuacije in predstavila podrobnosti z zvezi s potekom dogodkov. Evakuacija bi se lahko po popoldanski napovedi zgodila že danes, a je Erjavec zvečer za POP TV izjavil, da je nocoj še ne bo. Nove načrte bo poveljstvo predstavilo jutri.



Erjavec je povedal, da je bil z napadom seznanjen takoj po polnoči in dodal, da so bile prve minute in ure zelo težke, saj kar nekaj časa ni mogel izvedeti, kako je z našimi pripadniki. »Okoli pol treh ponoči je bila prva nepotrjena informacija s strani nemškega kontingenta, da nihče ni ranjen, v tistem trenutku sem informacijo predal tudi predsedniku države in predsedniku vlade.«

Nadaljeval je, da so po prejetem obvestilu vzpostavili kontakt z ustreznimi službami znotraj ministrstva za obrambo in obveščevalno varnostno službo. Ponoči po 4. uri je padla odločitev s strani nemškega kontingenta, da bi se izvedel začasen umik. Hitro so se dogovorili, da bodo uporabili možnost začasnega umika in sicer s pomočjo logistike, ki jo nudi nemška vojska.

Na prvem mestu je varnost, je poudaril Erjavec. FOTO: Blaž Samec/Delo
Na prvem mestu je varnost, je poudaril Erjavec. FOTO: Blaž Samec/Delo


Erjavec je povedal, da so bili s strani šestih pripadnikov spoštovani vsi predpisani ukrepi in da je po videokonferenci videl, da ti vojaki svoj poklic dojemajo kot poslanstvo.


Sprva napovedali, da bi lahko vojaki prišli donov že jutri


»Gre namreč za omejitve kar se tiče zračnega prostora, pričakujem, da bomo tekom današnjega dne v večernih urah opravili začasni umik v eno izmed tretjih držav,« je sprva napovedal Erjavec. Nato bi se iz te države umaknili v Nemčijo in kasneje v Slovenijo. Domov bi lahko prišli že jutri. Erjavec pričakuje, da ne bi smelo biti kakšnih zapletov, predvsem tehničnih.

Minister za obrambo je poudaril, da je vse nared za začasni umik, a da je na prvem mestu varnost, ne pa hitrost. Pojasnil je tudi dva ključna razloga za začasni umik, prvi so varnostne razmere, drugi pa, da se v Erbilu že nekaj časa ne izvajajo usposabljanja zaradi katerih so naši pripadniki tja napoteni – to je za usposabljanje iraških varnostnih sil. Misija s tem ni prekinjena ali zaključena, je še poudaril.

Načelnica generalštaba SV generalmajorka Alenka Ermenc je dejala, da odločitev ostaja nespremenjena, da pa so postopki umika dolgotrajni, situacijo pa narekuje varnost. »Smo v nenehnem kontaktu z vojaki na misiji, situacijo spremljamo in ji prilagajamo naše aktivnosti.«

Poudarila je, da je na prvem mestu varnost, da pa so kontingent v Erbilu obiskali v decembru, ko je bila varnost na tem območju povsem drugačna, kot je danes. Generalmajorka je dodala, da so v stiku s svojci omenjenih pripadnikov SV.



Z odločitvijo Morsa je bil takoj seznanjen predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem ter načelnico generalštaba Slovenske vojske generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj prek videokonference pogovarjal s pripadniki Slovenske vojske v Erbilu. Z odločitvijo je minister Erjavec seznanil tudi predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca.





Mors je z ozirom na očitke SDS pojasnil, da je njihovo delovanje usklajeno s partnerji v globalni protiteroristični koaliciji proti Islamski državi. »Današnja odločitev o evakuaciji pripadnikov Slovenske vojske z območja delovanja je usklajena s partnerji v protiteroristični koaliciji in tudi z zavezniki v Natu.«

FOTO: Tadej Regent/Delo
FOTO: Tadej Regent/Delo

 
Vsi pripadniki Slovenske vojske se sicer počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu so bili v zaklonišču v bazi,« so še zapisali v sporočilu za javnost. Predsednik Pahor je med videokonferenco prenesel lepe pozdrave slovenskim vojakom v Erbilu in dejal, da »smo srečni, da ste živi in zdravi«.



Iran je ponoči z raketami napadel ameriški oporišči Al Asad in Erbil. »Pogumni vojaki letalske enote islamske revolucionarne garde so v imenu mučenika, generala Kasema Sulejmanija, izvršili uspešen napad z desetinami balističnih raket na letalsko bazo Al Asad,« je objavila iranska televizija.

Medtem je v Iranu strmoglavilo ukrajinsko potniško letalo. Letalo je domnevno strmoglavilo zaradi tehničnih težav. Le nekaj ur pred tem so sicer ameriški regulatorji prepovedali ameriškim letalom potovanje v iranskem in iraškem zračnem prostoru. Uradni Kijev je potrdil, da ni preživel nihče in da je šlo za nesrečo. Izključili so možnost terorističnega napada.

Preberite še:

Komentarji: