Slovensko-hrvaško srečanje le ob večerji

Namesto načrtovanega vsebinskega sestanka predvsem pogovori o hrvaških načrtih med predsedovanjem Svetu EU.
Fotografija: Po dopustniškem srečanju Cerar danes le na kratkem pogovoru s hrvaškim kolegom v Helsinkih. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Po dopustniškem srečanju Cerar danes le na kratkem pogovoru s hrvaškim kolegom v Helsinkih. FOTO: Jože Suhadolnik

BRUSELJ – Ob robu neuradnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Helsinkih je  danes predvideno srečanje vodij slovenske in hrvaške diplomacije Mira Cerarja in Gordana Grlića Radmana.

To naj bi bilo kratko srečanje ob večerji, med katerem naj bi se sogovornika osredotočila na evropske teme v luči hrvaškega predsedovanja Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.  

Ministra sta se na začetku avgusta sestala na »neuradnem in vljudnostnem srečanju« med Cerarjevim dopustom na Hrvaškem. Kot smo že poročali, je bilo po spoznavnem klepetu sprva predvideno resnejše, tudi vsebinsko  srečanje v Helsinkih.

Položaj se je zapletel, ker je Grlić Radman kmalu po srečanju na morju v intervjuju za televizijo N1 med drugim zatrdil, da je Cerar leta 2017 skoraj sprejel pobudo hrvaškega premiera Andreja Plenkovića glede meje in da vse članice EU opogumljajo »naši dve državi« k dvostranski rešitvi.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v odzivu očitalo vodji hrvaške diplomacije izrekanje več »dokazljivih neresnic«.
Cerar je včeraj za Radio Slovenija povedal, da neresnične izjav in potvarjanje dejstev »postavlja nadaljnje pogovore v drugačno luč«. Tako niti pogovori v Helsinkih naj ne bi bili uradni.  Med drugim naj bi Cerar povedal hrvaškemu kolegu, da s takšnimi nastopi težko vzpostaviti zaupanje med njima.  

Slovenija sicer odločno vztraja pri arbitražni razsodbi in toži Hrvaško pred Sodiščem EU v Luxembourgu, ker da z njenim neizvajanjem krši evropsko pravo na več področij. Zagreb oporeka pristojnosti Sodišča EU za ukvarjanje z zadevo.

Komentarji: