Sluge, ki jih narod ljubi

Na ukrajinskih parlamentarnih volitvah se zmaga obeta stranki Sluga naroda novega predsednika Volodimirja Zelenskega
Fotografija: JavnoMnenje
Odpri galerijo
JavnoMnenje

Ni dvoma, da bo na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah prepričljivo zmagala stranka Sluga naroda novega ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Večje vprašanje je, s katero od preostalih strank, ki se bodo prebile v vrhovno rado, ji bo uspelo sestaviti vlado.

V Ukrajini bi morale biti redne parlamentarne volitve šele oktobra, a po tem, ko je za novega predsednika države zaprisegel nekdanji televizijski komik Zelenski, je bil njegov prvi korak prav razpustitev vrhovne rade. Ker imajo mešani predsedniško-parlamentarni sistem, v katerem vlogi predsednika vlade in parlamenta nista zanemarljivi, je pomembno, da ima predsednik države parlamentarno podporo, v sedanji vrhovni radi pa nedavno rojena Sluga naroda nima niti enega poslanca. Zelenski je hotel izrabiti priljubljenost, ki se je prenesla tudi na novo stranko, čeprav so mu nekateri svetovali, naj raje počaka na redne volitve, da bodo do takrat vzpostavili aparat in strukturo stranke. To je v mešanem volilnem sistemu pomembno zlasti za zagotovitev glasov kandidatom, ki so izvoljeni po večinskem sistemu.


Drugi bodo ruski »lobisti«


Zato je Zelenski pred volitvami hotel spremeniti zakonodajo tako, da bi bili poslanci izvoljeni le še po proporcionalni oziroma strankarski poti. Ni mu zares uspelo. Na prihodnjih rednih volitvah bodo nova pravila resda veljala, a nedeljsko glasovanje bo potekalo še po starem, mešanem sistemu. Ta koristi stranki, ki se ji v nedeljo obeta drugo mesto: koaliciji Opozicijska platforma – Za življenje. Ta je nastala iz ostankov nekdaj vladajoče Stranke regij nekdanjega predsednika države Viktorja Janukoviča, ki ga je pred petimi leti odnesla z oblasti majdanska revolucija.

Če na predsedniških volitvah ni bilo resnega kandidata, ki bi ga upravičeno razglasili za proruskega, zdaj ni tako. Eden od voditeljev platforme je namreč tudi poslovnež Viktor Medvedčuk, ki je boter ene od hčera ruskega predsednika Vladimirja Putina in velja za enega od največjih ruskih lobistov v Ukrajini. Po njegovem zaradi sovražnih odnosov z Rusijo Ukrajina na leto izgubi okoli 20 milijard dolarjev »izvoznih potencialov«. »Ne govorim, da bi se morali spet poljubljati in objemati, a moramo vzpostaviti pragmatične gospodarske odnose z Rusijo,« je izjavil Medvedčuk.

To stranko bi najbrž težko šteli med potencialne koalicijske partnerice stranke Sluga naroda, ki bo po sedanjem volilnem sistemu dobila od 150 od 450 poslancev vrhovne rade, za udobno vladanje pa bi Zelenski potreboval vsaj kakih 250 zanesljivih glasov v parlamentu. Zato se bo morala nova vladajoča stranka pogajati s tremi drugimi, ki bodo prestopile petodstotni volilni prag. S stranko prejšnjega predsednika Petra Porošenka Evropska solidarnost bodo težko prišli skupaj, saj je Zelenski pred dnevi predlagal parlamentu sprejetje zakona o lustraciji sodelavcev prejšnjega »režima«, kar je izzvalo veliko mednarodnega ogorčenja.


»Estradna« koalicija


»Populistično« je stranki Zelenskega sorodna Očetnjava nekdanje »princese oranžne revolucije« Julije Timošenko, toda ti glasovi še ne bodo zagotovili uspešnega delovanja vlade. Za sestavo koalicije jim bo ostala le še najmlajša stranka, ki jo je pod imenom Glas ustanovil priljubljeni pevec najbolj znane ukrajinske pop skupine Okean Elzy Svjatoslav Vakarčuk. Temu so javnomnenjske raziskave napovedovale, da bi bil zelo uspešen, če že ne zmagovalni kandidat na predsedniških volitvah, kar so si številni želeli, sam pa se je odločil, da bo poskusil srečo na parlamentarnih volitvah. V nekaterih ukrajinskih medijih so se pojavile informacije o intenzivnih pogovorih med predstavniki strank Sluga naroda in Glas, a naj bi po mnenju nekaterih komentatorjev sodelovanje med strankama oviral dolgoletni spor med njunima domnevnima glavnima pokroviteljema, oligarhoma Ihorjem Kolomojskim in Viktorjem Pinčukom.

Komentarji: