Smrt Jovanke Broz odmeva po svetu

O smrti Titove vdove so poročali mediji v Evropi, ZDA, Aziji, Latinski Ameriki ...

Objavljeno
21. oktober 2013 13.32
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Novica o smrti Jovanke Broz, vdove nekdanjega predsednika Jugoslavije, je zaokrožila svet. O njej so poročali tako evropski, ameriški kot azijski mediji.

Vlada se je po pogovorih s svojci že odločila, da bo 88-letna vdova Josipa Broza Tita pokopana v Hiši cvetja. Srbska vlada je imenovala tudi organizacijski odbor za pogreb, na čelu katerega bo podpredsednik srbske vlade Rasim Ljajić. Organizacijski odbor bo še danes odločil o podrobnostih pogreba.

O smrti Jovanke Broz, ki se je 7. decembra 1924 rodila v zaselku Pećane pri Korenici v hrvaški Liki, so poročale številne svetovne tiskovne agencije. Britanski Guardian je tako povzel novico ameriškega Associated Press (AP), ki je poročal, da sta se Josip Broz Tito in Jovanka Budisavljević poročila leta 1952. Naslednji dve desetletji ga je redno spremljala na številnih mednarodnih obiskih in srečanjih s tujimi voditelji in zvezdniki, med njimi tudi člani britanske kraljevine, hollywoodskimi zvezdami in ameriškim predsednikom Richardom Nixonom.

Novico AP povzemata tudi ameriška The Washington Times in Fox News, ki nadaljujeta, da so Jovanko Broz po Titovi smrti obtožili, da je hotela prevzeti oblast v državi in jo zato strpali v hišni pripor. Vrgli so jo iz predsedniške rezidence in ji zasegli celotno premoženje. Ko je zob časa razjedal spomin na Tita, je Jovanka Broz ostajala ujetnica.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua poroča, da je Jovanka Broz po smrti soproga živela povsem odmaknjeno od sveta. Čeprav je bivala v vili v elitnem predelu Beograda, je bil njen položaj daleč od zavidljivega. V enem redkih intervjujev leta 2001 je za Blic povedala, da živi v hiši brez ogrevanja in pogostokrat brez elektrike. »Prikrajšana sem za vse pravice,« je povedala več kot 10 let pred smrtjo.

Indijski Daily News and Analysis (DNA), ki povezama agencijo Reuters, je poročal, da je srbska vlada leta 2006 uslišala prošnje njene sestre in naposled privolila v delno obnovo vile. »Spomnim se, da je bilo zunaj minus 11 stopinj Celzija, v hiši pa ni bilo ogrevanja. Bilo je nevzdržno. Jovanka je imela na sebi vsa zimska oblačila,« je takrat povedal Rasim Ljajić.

Leta 2009 je srbska vlada Titovi vdovi naposled predala v roke osebne dokumente, tudi potni list. Katarska Al Džazira nadaljuje, da je srbski premier Ivica Dačić po njeni smrtni dejal, da se je na žalost »zgodovinska krivica začel popravljati šele ob koncu njenega življenja«.

Kubanska tiskovna agencija Prensa Latina poroča, da je Jovanka Broz umrla zaradi srčnega zastoja v kliničnem centru Beograd, kamor so jo 23. avgusta sprejeli v izredno slabem zdravstvenem stanju. Nadaljujejo, da se je soproga bivšega predsednika Jugoslavije, ki je pozneje razpadla na Srbijo, Črno Goro, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Slovenijo in Makedonijo, nazadnje v javnosti pojavila leta 1980 na Titovem pogrebu.