Smrtnim kaznim bo naredil konec

Kalifornijski guverner Gavin Newsom, ki je na položaju od januarja, že aktivno dela. Razglasil je moratorij na izvršitev smrtnih kazni za vseh 737 kalifornijskih na smrt obsojenih zapornikov.
Fotografija: Trajno ukinitev zakona o smrtni kazni, ki v Kaliforniji velja od leta 1978, morajo podpreti državljani. FOTO: Lucy Nichols/Reuters
Odpri galerijo
Trajno ukinitev zakona o smrtni kazni, ki v Kaliforniji velja od leta 1978, morajo podpreti državljani. FOTO: Lucy Nichols/Reuters

Omenjene kazni v Kaliforniji niso izvršili od leta 2006, saj so v tem času v več sodnih procesih pretehtavali primernost metod izvrševanja usmrtitev. Po mnenju 51-letnega guvernerja Gavina Newsoma »smrtna obsodba ni skladna z našimi temeljnimi vrednotami«, zato namerava ukiniti tudi protokol usmrtitve z injekcijo in zapreti sobo za usmrtitve v zaporu San Quentin, je pa poudaril, da nikogar od 'najtežjih' obsojencev ne bodo izpustili iz zapora.

Leta 2012 in 2016 sta civilni pobudi za ukinitev smrtne kazni – ta je legalna v 30 ameriških zveznih državah – za las zbrali premalo podpore (48 oz. 47 odstotkov), obe pa je odkrito podprl tudi Newsom, ki je bil do leta 2011 župan San Francisca, nato do leta 2019 namestnik guvernerja.

Trajno ukinitev zakona o smrtni kazni, ki v Kaliforniji velja od leta 1978, morajo podpreti državljani, prva priložnost bo med predsedniškimi volitvami prihodnje leto – Newsom je zavrnil ugibanja o kandidaturi. Bo pa njegov moratorij veljal do izteka njegove funkcije, torej najmanj do januarja 2023, če ne bo dobil še drugega mandata, kot ga je tudi kot župan, pozneje še kot namestnik.

Politično kariero je zdaj že drugič poročeni demokrat in oče treh otrok začel leta 1996, pred tem je s prijateljem uspešno zagnal trgovino z vini, ki je pozneje prerasla v 23 poslov, vključno z vinarnami, restavracijami in hoteli. Nekaj časa je vodil tudi Televizijski šov Gavina Newsoma ter napisal knjigo Citizenville​.

Preberite še:

Komentarji: