Sneg, veter, dež in neurja ogrožajo Evropo

V Avstriji so morali zaradi močnega vetra gasilci posredovati večstokrat. Težave še v Nemčiji, na Češkem, v Franciji, Veliki Britaniji ...

Objavljeno
11. marec 2019 12.04
Posodobljeno
11. marec 2019 13.17
Na severu Francije imajo visoke valove. FOTO: Reuters
A. V., STA
A. V., STA
Iz Nemčije, Avstrije in Češke poročajo o večjih težavah zaradi neurja in močnega vetra. V osrednji Nemčiji je v nedeljo življenje izgubil voznik, ko je na njegov avtomobil padlo drevo. V Avstriji so gasilci opravili več sto intervencij, na Češkem pa je brez elektrike ostalo okoli 300.000 odjemalcev, poročajo tuje tiskovne agencije.Zaradi neurja, ki so ga poimenovali Eberhard, in močnega vetra je bil v nedeljo do poznega večera v več nemških zveznih deželah ohromljen železniški promet. Več železniških povezav je bilo zaprtih. Skoraj vso noč je bila od sveta odrezana vas v Turingiji, saj so podrta drevesa zablokirala ceste.

image
V Nemčiji so (bile) zaprte številne ceste. FOTO: Reuters


Okoli 400 potnikov na severu Hessna je moralo v nedeljo zvečer več ur čakati na nadomestni prevoz, potem ko vlak zaradi podrtega drevesa ni mogel nadaljevati poti. Iz bližine Chemnitza pa poročajo o huje poškodovanem vozniku, ker se je zaradi močnega vetra prevrnil njegov kombi.

Po močnem vetru so se danes razmere deloma umirile in železniški promet se bo predvidoma normaliziral, a še vedno opozarjajo na zamude in omejitve. Ponekod s tirov še vedno umikajo podrta drevesa.

Težave tudi na Otoku in v Franciji

Slabo vreme imajo tudi drugod po Evropi. Na Otoku imajo znova težave s snegom in vetrom, saj voznikom težave povzročajo ledene ceste in padajoča drevesa. Zaprli so več cest in mostov, evakuirali so nekaj hiš in stanovanjskih blokov. Močne vetrovne sunke pa imajo tudi na severu Francije, zato imajo marsikje visoke in močne valove, To območje naj bi zajelo tudi obilno deževje.


image
V Nemčiji imajo precej težav z vetrom. FOTO: Reuters


Gasilci in druge nujne službe so morali po vsej državi več kot tisočkrat na teren, kjer so med drugim umikali podrta drevesa in pomagali pri odkritih strehah.

Tudi v Avstriji so morali zaradi močnega vetra gasilci posredovati večstokrat. Ponekod je veter presegel hitrosti tudi več kot sto kilometrov na uro.

image
Veter povzroča težave na severu Francije. FOTO: Reuters


Med drugim so na Spodnjem Avstrijskem pogasili več požarov, ki so večinoma vzplamteli, ko so drevesa padla na električne vodnike. Poročajo pa tudi o treh lažje poškodovanih, ki so se z vozilom zaleteli v podrto drevo. V deželi Zgornja Avstrija so morali evakuirati vlak, potem ko je na tire padlo drevo.

Neurje je doseglo tudi Češko, kjer je bilo danes zjutraj zaradi poškodb na omrežju brez elektrike okoli 300.000 gospodinjstev. V več sto posredovanjih pa so gasilci največkrat s cest umikali drevje ter pomagali pri odkritih strehah. O težavah so poročali tudi z železnic.

image
Tudi v Veliki Britaniji imajo težave z vremenom. FOTO: Reuters