Snowden je že pet let »ruski gost«

Čeprav ima le »dovoljenje za prebivanje«, je naslov njegovega prebivališča strogo varovan.
Fotografija: Snowden v Rusiji živi v običajnem stanovanju s prijateljico Lindsay. FOTO: Marcos Brindicci/Reuters
Odpri galerijo
Snowden v Rusiji živi v običajnem stanovanju s prijateljico Lindsay. FOTO: Marcos Brindicci/Reuters

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je razkril, da ameriške obveščevalne službe sistematično nadzirajo internetne in mobilne komunikacije, je že pet let v političnem azilu v Moskvi. Rusija mu bo še najmanj dve leti zagotavljala zatočišče. Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) je z agencijskega strežnika pobral 1,5 milijona zaupnih dokumentov in z njimi pobegnil s Havajev v Hongkong, kjer jih je predal novinarjem.

Ti so razkrili, da ameriški obveščevalci v imenu vojne proti terorizmu izvajajo skoraj popoln nadzor internetnega in telefonskega prometa. Šlo je predvsem za zapisovanje podatkov o klicih, kot so telefonske številke in trajanje klica, ne pa tudi vsebine. Zaradi teh razkritij je Snowdna v ZDA doletela obtožnica zaradi vohunjenja in kraje državnih skrivnosti. Grozi mu do 30 let zapora. Po objavi razkritij v medijih se je poskusil izogniti ameriški roki pravice, a že ko je z letalom odpotoval iz Hongkonga v Moskvo, je obtičal v tranzitni coni letališča Šeremetjevo, ker so mu ZDA preklicale potni list. Po skoraj šestih tednih bivanja na letališču mu je na koncu 1. avgusta 2013 Rusija odobrila zatočišče.
 

Snowden živi v običajnem stanovanju


Čeprav ima Snowden le »dovoljenje za bivanje«, je naslov njegovega prebivališča še vedno strogo varovan. Sam je zatrdil, da kljub morda drugačnim predstavam živi normalno življenje. »Ljudje mislijo, da živim v kaki vojaški bazi ali v palači z oboroženimi stražarji pred vrati. Ne, živim v običajnem stanovanju s prijateljico Lindsay in kot drugi plačujem najemnino,« je povedal 35-letnik.

Snowdnova razkritja so razburkala javnost. Zagovorniki človekovih pravic in svoboščin so ga predlagali tudi za Nobelovo nagrado. Da je kot žvižgač z objavo informacij o programih nadzora ameriške vlade opravil koristno službo za javnost, je ocenil celo nekdanji ameriški pravosodni minister Eric Holder, saj da je tako odprl nacionalno debato o tem.

Po drugi strani ga imajo mnogi za veleizdajalca države, ki da je ogrozil nacionalno varnost. Toda razen zardevanja nekaterih ameriških politikov ni dokaza o resni škodi oziroma žrtvah zaradi Snowdnovih objav. Te tudi niso ničesar spremenile. NSA še naprej vohuni za svetom in Američani, čeprav po novem ne spremlja več skoraj vsakega telefonskega klica v ZDA brez odobritve posebnega tajnega sodišča.

Komentarji: