Snowden najverjetneje v Venezuelo

Venezuela naj bi bila najbolje pripravljena na tvegano pot Edwarda Snowdna iz Moskve do Caracasa.

Objavljeno
10. julij 2013 14.07
afp/BRAZIL-PATRIOTA-WTO-AZEVEDO
G. A., zunanja poltika
G. A., zunanja poltika

Caracas, London − Pobegli ameriški analitik Edward Snowden bo verjetno sprejel politični azil, ki mu ga je odobril venezuelski predsednik Nicholás Maduro, je povedal Guardianov novinar Glen Greenwald. Informacijo je na twitterju potrdila tudi nevladna organizacija WikiLeaks.

Greenwald, ki je prvi objavil Snowdnove zaupne dokumente, je dejal, da je Venezuela od vseh latinskoameriških držav, ki so mu ponudile zatočišče, najbolj primerna za to, da ameriškemu ubežniku zagotovi varno pot, še posebej zaradi pritiska, ki ga ZDA izvajajo na ostale države.

Čeprav sta tudi Nikaragva in Bolivija Snowdnu zagotovili politično zatočišče, je namreč Venezuela po njegovem mnenju bolje pripravljena na tvegano pot iz Moskve do Caracasa in na zagotovitev Snowdnove varnosti, ko bo enkrat v državi. »Venezuela je večja, močnejša in bogatejša država z močnejšim vplivom v mednarodnih zadevah,« je dodal Greenwald. Menil je še, da bi se saga s Snowdnom lahko podaljšala za več tednov.

Ogorčenje latinskoameriških držav

Medtem pa predvsem v latinskoameriških državah še vedno odmeva nedavna zaustavitev letala bolivijskega predsednika Eva Moralesa, ki je moral zaradi suma, da se pri njem skriva Snowden, prejšnji teden pristati na Dunaju.

Predstavniki Bolivije, Kube, Ekvadorja, Nikaragve in Venezuele so se zaradi prepovedi preleta Moralesovega letala prek nekaterih evropskih držav zato že pritožili pri Organizaciji ameriških držav, od katere zahtevajo, da obsodi dejanje Italije, Francije, Španije in Portugalske, pa tudi pri uradu generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je Ban sporočil, da razume zaskrbljenost latinskoameriških držav zaradi mednarodnega incidenta, vendar ima trenutno mirno vest, saj je bolivijski predsednik varno prispel v domovino. Izrazil je tudi upanje, da se takšni dogodki ne bodo več ponovili, saj imajo letala, ki prevažajo voditelje držav, diplomatsko imuniteto.

Tudi Brazilija se je odrekla Snowdnu

Francoska tiskovna agencija AFP pa je sporočila, da je včeraj Snowdnovo prošnjo za azil zavrnila še ena svetovna velesila. Brazilski zunanji minister Antonio Patriota je namreč dejal, da mu trenutno še ne morejo zagotoviti zatočišča, iščejo pa možnost, kako rešiti njegovo prošnjo.

Brazilski časopis O Globo pa je ta teden začel z objavljanjem poročil o ameriškem elektronskem vohunjenju na območju Brazilije in celotne Latinske Amerike. Poročila izvirajo iz dokumentov, ki jih je razkril Snowden.