So v samem središču ukrajinske afere energetski interesi?

Associated Press o vplivanju ameriškega ministra za energijo Perryja na ukrajinski Naftogaz
Fotografija: Ameriški minister za energijo Rick Perry. FOTO: Petras Malukas/AFP
Odpri galerijo
Ameriški minister za energijo Rick Perry. FOTO: Petras Malukas/AFP

New York –  Sredi največjih prepirov zaradi svojega julijskega telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim se je ameriški predsednik Donald Trump pritoževal nad svojim ministrom za energijo Rickom Perryjem, ki ga je menda prepričal v razvpiti klic. Če doslej ni bilo najbolj jasno, kaj je menil s tem, zdaj Associated Press razkriva prizadevanja sedanje ameriške administracije za reforme ukrajinske industrije zemeljskega plina.

Po poročanju spletnega portala Axios se je Trump republikanskim politikom ameriškega predstavniškega doma nad Perryjem pritoževal v slogu 'Jaz sploh nisem hotel poklicati!' ter omenjal obrat utekočinjenega plina, Politico pa že piše, da bo minister za energijo decembra odstopil. Prav nekdanji teksaški guverner je vodil ameriško delegacijo na ustoličenju novega ukrajinskega predsednika, potem ko je prihod odpovedal podpredsednik Mike Pence. Do Trumpa kritični ameriški mediji so že ugibali, ali ni bil tudi to del pritiska na Zelenskega za preiskavo delovanja nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja v tej državi.

Nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden s sinom Hunterjem. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden s sinom Hunterjem. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Kongresni demokrati, ki preiskujejo možnosti za razrešitev republikanskega predsednika, so doslej s prstom kazali na več sto milijonov zamrznjene vojaške pomoči Ukrajini pred telefonskim pogovorom. V prepisu pa so zaman iskali jasno grožnjo ukrajinski strani, kaj se bo zgodilo, če ne bodo ubogali, zato bodo zdaj morda hoteli vedeti, zakaj v njem ni besede niti o obratu utekočinjenega plina in drugih energetskih vprašanjih. Trump se je po izbruhu afere skliceval na dolžnost opozarjanja na nepravilnosti Hunterja Bidna in njegovega očeta, ki je kot odgovorni za Ukrajino v administraciji prejšnjega predsednika Baracka Obame leta 2016 dosegel odpoklic državnega tožilca, preiskovalca podjetja svojega sina.

Zdaj Associated Press domneva, da pritiski na ukrajinsko stran niso bili le politične narave, ampak morda še bolj prizadevanj za prevzem dobičkonosnih energetskih poslov v tej državi. Krog poslovnežev in republikanskih donatorjev je po teh informacijah poskušal vplivati na imenovanja vodstva največjega ukrajinskega državnega podjetja za pridobivanje fosilnih goriv Naftogaz ter se je pri tem skliceval na predsednika Trumpa in njegovega osebnega odvetnika Rudyja Giulianija. Nekdanji newyorški župan je tudi sam osrednja osebnost ukrajinske afere, saj je Trump Zelenskemu napovedal klic, Giuliani pa se je že prej sestal z vrsto vpletenih ljudi.

Predsednikov osebni odvetnik in nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani. FOTO:Angela Weiss/AFP
Predsednikov osebni odvetnik in nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani. FOTO:Angela Weiss/AFP


V samo ospredje ameriške ukrajinske politike naj bi se kmalu postavil minister za energijo Rick Perry ter za položaj v upravnem odboru Naftogaza predlagal svojega donatorja. Novinarjem ameriške tiskovne agencije ni jasno, ali je deloval v soglasju z Giulianijem, poudarjajo pa tudi, da Trumpovih ljudi še nihče ne obtožuje kršenja zakonov. A se sprašujejo, ali ni tudi Trump v Ukrajini mešal poslov in politike, kar očita Joeju in Hunterju Bidnu.

Ameriško ministrstvo za energijo odgovarja z izjavo predstavnice za tisk, da Perry ni deloval za nikogaršnje osebne interese, njegovi pogovori z Naftogazom naj bi bili del prizadevanj za reforme energetskega sektorja te države ter za ustvarjanje poslovnega ozračja, da bi zahodne družbe lahko poslovale z njim. Trumpovi in Giulianijevi prijatelji pa so po poročanju tiskovne agencije poznali tudi politične načrte ameriške administracije v Ukrajini. Že mesece prej naj bi vedeli za prizadevanja za odstavitev tedanje ameriške veleposlanice v Kijevu, ki jo je v svojem pogovoru z Zelenskim tudi omenjal Trump.
 

Preberite še:

Komentarji: