Sodišče EU odločilo, hrano z zasedenih palestinskih ozemelj je treba posebej označiti

Posebej jih je treba označiti še zlasti, če prihajajo iz judovskih naselbin na zasedenih ozemljih.

Objavljeno
12. november 2019 12.12
Posodobljeno
12. november 2019 13.18
FOTO: Shutterstock
STA
STA
Poreklo živil s palestinskih ozemelj, ki jih zaseda Izrael, in tudi iz izraelskih naselbin na teh ozemljih je treba v Evropski uniji posebej označiti, je danes odločilo Sodišče EU. Te oznake je treba navesti, da ne bi bilo zavajanja potrošnikov o poreklu blaga, je odločilo sodišče.

»Na živilih s poreklom z ozemelj, ki jih zaseda država Izrael, je treba ozemlje porekla teh živil, če izvirajo iz izraelske naselbine na teh ozemljih, navesti skupaj s takim izvorom,« je, kot so sporočili iz Luxembourga, odločilo Sodišče EU. O zadevi, ki se nanaša na razlago uredbe EU št. 1169/2011, je odločal veliki senat sodišča.

Šlo je za spor med Evropskim judovskim združenjem oziroma vinarskim podjetjem Vignoble Psagot na eni strani ter Francijo oziroma francoskim ministrstvom za gospodarstvo in finance na drugi strani. Spor je potekal glede obveznosti, da je treba poreklo živil z območij, ki jih Izrael zaseda od junija 1967, posebej označiti, še zlasti če prihajajo iz judovskih naselbin na teh ozemljih.
 Izrael na teh območjih okupacijska sila, ne kot suvereni subjekt


Iz omenjene uredbe EU izhaja, da je treba državo porekla ali kraj izvora živila navesti, da ne bi bilo zavajanja potrošnikov. Sodišče je v sodbi podrobno opredelilo, kaj pomeni pojem »država porekla«, in tudi podrobneje ločilo pojma »država« in »ozemlje«. Pri tem je podlago za razločevanje črpalo iz carinskega zakonika EU.

V tem okviru je sodišče pojasnilo, da bi lahko šlo za zavajanje potrošnikov, če bi se na živilih kot »država porekla« navedla država Izrael, saj imajo ta živila dejansko poreklo z enega od ozemelj, ki ima z vidika mednarodnega prava lasten status, ki pa ga je Izrael zasedel »in spada pod omejeno jurisdikcijo te države kot okupacijske sile v smislu mednarodnega humanitarnega prava«.

»Zato je sodišče ugotovilo, da je navedba ozemlja porekla pri teh živilih obvezna v smislu uredbe št. 1169/2011, da bi se preprečila možnost zavajanja potrošnikov glede dejstva, da je Izrael na teh ozemljih prisoten kot okupacijska sila, in ne kot suvereni subjekt,« so sporočili s sedeža Sodišča EU v Luxembourgu.
 

Etični vidiki in spoštovanje mednarodnega prava


Podobno je Sodišče EU poudarilo, da je treba označiti tudi, da blago prihaja iz izraelske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih. »Za naselbine na nekaterih ozemljih, ki jih zaseda Izrael, je namreč značilna okoliščina, da se z njimi izvaja politika preseljevanja prebivalstva, ki jo ta država zunaj svojega ozemlja izvršuje s kršitvijo pravil mednarodnega humanitarnega prava,« so utemeljili.

Opustitev te navedbe, tako da bi bilo navedeno le ozemlje porekla, pa bi lahko zavedla potrošnike. Potrošniki namreč brez kakršnih koli pojasnjevalnih informacij v zvezi s tem ne morejo vedeti, da neko živilo izvira iz judovske naselbine. Iz določb uredbe EU izhaja, »da je treba z obveščanjem potrošnikov tem zagotoviti podlago za ozaveščeno izbiro, pri kateri upoštevajo ne samo zdravstvene, gospodarske, okoljske in socialne vidike, ampak tudi etične vidike ali preudarke, ki se nanašajo na spoštovanje mednarodnega prava,« je opozorilo sodišče.

Odločitev sodišča so že pozdravile palestinske oblasti. »Pozdravljamo odločitev Sodišča EU in pozivamo evropske države, da implementirajo svoje pravne in politične obveznosti,« je sporočil generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Sajeb Erekat. A kot je dodal, si Palestinci ne prizadevajo zgolj za korektno označevanje blaga iz zasedenih palestinskih ozemelj, ampak sploh za prepoved prodaje proizvodov s teh območij na vseh tujih trgih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.